Dansk Magisterforening

Nu er den betalte spisepause endelig sikret for ansatte i staten

Af Troels Kølln
Del artikel:

De faglige organisationer og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen er nået frem til en endelig klarhed over, hvem der har en overenskomstmæssig ret til betalt spisepause.

Danmark stod på randen af en storkonflikt, da der sidste år gik hårdknude i de offentlige overenskomstforhandlinger, OK18.  En af de helt store stridspunkter var den betalte spisepause, som de offentlige arbejdsgivere ønskede fjernet uden om overenskomsten, selv om de ansatte havde haft den i årevis. 

Som noget af det sidste i de langstrakte forhandlinger blev det imidlertid slået fast, at den betalte spisepause er en overenskomstmæssig rettighed, som ikke bare sådan kan fjernes. Men uenighederne fortsatte alligevel efterfølgende, fordi der mellem arbejdsgivere og fagbevægelse har været uenighed om, hvordan OK18-aftalen skulle fortolkes. 

Moderniseringsstyrelsen - der med den nye regering er blevet omdøbt til Medarbejder- og Kompetencestyrelsen - mente nemlig ikke, at retten til betalt spisepause gjaldt på de arbejdspladser, som inden OK18 ikke havde indrettet sig med en betalt spisepause. Det mente fagbevægelsen.

Det er nu lykkedes parterne at lægge den strid bag sig og nå til enighed om, at retten til den betalte spisepause gælder for alle overenskomstdækkede ansatte i staten. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Akademikerne, Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og Centralorganisationernes Fællesudvalg, CFU.

"Jeg er meget tilfreds med, at vi er lykkedes med at indgå en aftale, som betyder, at vi nu er enige om, at retten til den betalte spisepause selvfølgelig gælder for alle, der er omfattet af vores overenskomst. Det har været en svær ventetid for en del af vores medlemmer, og derfor er det jo ekstra dejligt, når vi nu kan komme med gode nyheder til dem", siger Camilla Gregersen til Magisterbladet.

"Jeg er glad for, at det er lykkedes at afslutte vores uenighed med en aftale mellem parterne, og jeg ser det som et positivt signal om vilje til at finde aftalebaserede løsninger i samarbejde", siger hun.

Minister: Et klar signal om fælles løsninger

Aftalen får især betydning for ansatte på visse undervisningsinstitutioner, som hidtil har tilrettelagt arbejdet uden betalt spisepause. De vil fra den 1. august 2020 også få ret til en betalt spisepause som en overenskomstsikret ret.

En mindre gruppe ansatte har dog stadig ikke betalt spisepause, fordi det allerede specifikt fremgår af deres overenskomst, at der ikke er ret til betalte spisepause. Det gælder teknisk personale, scenetekniker og pedeller på Det Kongelige Teater, undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen og eksterne lektorer ved universiteter.

"Den er mere end blot en løsning på udfordringerne med frokostpauserne. Aftalen er et klart signal om, at vi sammen kan finde fælles løsninger gennem respekt og dialog. Og det er netop dét, den nye start på området handler om", er skatteminister Morten Bødskov citeret for i pressemeddelelsen.

"”Vi er tilfredse med, at vi oplever en minister og en ny styrelse, som oprigtigt ønsker en ny start. Dette er langt mere end pæne ord. Det viser i handling over for vores medlemmer og organisationer, at man ønsker dialogen og samarbejdet", siger Flemming Vinther, der er formand for CFU, Centralorganisationers Fællesudvalg.

}