Dansk Magisterforening

Ekspert sparker til virksomhederne: ”Ligestilling skal integreres i virksomhedens DNA”

Danmarks position på ranglisterne råber på en professionaliseret indsats, mener forfatter bag ny bog © Foto: Storm Ravn

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Selskabslovens paragraffer om ligestilling skal håndhæves. Og det er topledernes ansvar at bane vej for mænds og kvinders reelle og lige adgang til ledelse, siger international ekspert Charlotte Kirkegaard i ny bog.

Magisterbladet: Charlotte Kirkegaard, du har beskæftiget dig med ligestilling på internationalt niveau i mange år og mener, at det er et problem, når virksomheder laver særlige indsatser for kvinder eller minoriteter med møder og mentorordninger. Hvorfor?

Charlotte Kirkegaard: Hvis den type af indsatser virkelig battede noget, ville Danmark næppe rode rundt som nummer 97 på internationale ranglister eller ligge næstsidst på listen over EU lande, når det gælder kvinder i ledelse. Hvis vi virkelig vil give mænd og kvinder reel og lige adgang til ledelse, skal vi forandre de grundlæggende sturkturer i organisationerne. Det kræver en gennemgribende professionalisering af danske virksomheder, og det hele starter i topledelsen.

Magisterbladet: Du skriver i din nye bog ”Vi har jo døtre, der følger efter os”, at problemet bunder i kultur og struktur snarere end i køn. Hvad mener du med det?

Charlotte Kirkegaard:
Intentionerne om diversitet er jo rigtig fine mange steder, også blandt de mænd i topledelse, som jeg har interviewet i bogen. En topleder fortæller fx i bogen, at hans arbejdsplads er verdens fedeste, men at kvinderne bare ikke rigtigt kommer til fadet. Det er problematikkens essens: der skal helt konkrete handleplaner til for at fjerne de kulturelle og strukturelle barrierer, både når det gælder rekruttering til ledelse, karriere- og kompetenceudvikling samt noget så enkelt som at få hørt alle, der sidder med rundt om et bord. Den opgave kan ikke ligge i ét enkelt kontor hos HR. Den skal inkorporeres helt systematisk i alle dele af en organisation.

Magisterbladet: Din bog giver redskaber til, hvordan man åbner hele sin organisation op for kvinder og minoriteter. Men du skriver også, at vi allerede kunne være nået langt, hvis kravene i selskabslovens paragraf om ligestilling bare blev overholdt. Hvorfor sker det ikke i dag?

Charlotte Kirkegaard:
Selskabsloven pålægger virksomheder af en vis størrelse med 50 eller flere ansatte at sætte måltal samt indrapportere politik- og handlingsplaner for, hvordan de arbejder med ligestilling. Men flertallet overholder ikke deres forpligtelse, og Erhvervsstyrelsen har ikke ressourcer til at monitorere de cirka 1700 selskaber det drejer sig om.  Hvis vi i Danmark virkelig mener, at der skal være lige adgang for alle til ledelse, så ligger der et håndtag der, som er lige til at dreje rundt på.

Det svarer Erhvervsminister Simon Kollerup

”I regeringen ønsker vi et samfund, hvor mænd og kvinder reelt har lige muligheder. Alle skal uanset deres køn have de samme muligheder for at udleve deres potentiale og leve de liv, de ønsker. Og der må vi bare sige, at der er vi ikke i mål. Det gælder blandt andet i forhold til kvinder i ledelse, hvor der er alt for få, selv om de har lange uddannelser og kvalifikationerne i orden.”

”Reglerne hviler jo i høj grad på frivillighed forstået på den måde, og at det i dag er op til virksomhederne selv at tage ansvar på det her område. Men vi følger løbende udviklingen og har blandt andet fokus på, om rapportering er den mest optimale måde at løse udfordringerne på, og om den giver det mest retvisende billede af udviklingen med at få flere kvinder i ledelse,” siger erhvervsminister Simon Kollerup til Magisterbladet.

"Vi har jo døtre, der følger efter os."

Om bogen: ”Vi har jo døtre, der følger efter os” er en vidensbaseret håndbog med hands-on metoder til at skabe organisationer, der er mere åbne for både kvinder og minoritetsgrupper. Bogen retter sig særligt mod topledelser og HR afdelinger med anbefalinger til, hvordan de kan implementere en reel indsats frem for at skabe parallelle spor.

Om forfatteren: Charlotte Kirkegaard er cand.jur. og international ekspert i ligestilling mellem køn. Hun har sin egen virksomhed, E-QUALITY, der gennemfører research, evalueringer og forandringsstrategier for organisationer som fx UNDP, Nordisk Ministerråd, Erhvervsstyrelsen samt en række private virksomheder.

}