Dansk Magisterforening

Studerende: Knud Foldschack skal mægle på KU HUM

I 2017 hjalp han de pædagogstuderende på Københavns Professionshøjskole. Nu skal Knud Foldshack mægle på KU KUM © Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Forsvarsadvokaten, der også mæglede mellem studerende og ledelse på pædagoguddannelsen i 2017, har sagt ja til at gå ind i forhandlinger på KU's humaniora - men ledelsen afviser valget af ham

Artiklen er opdateret fredag eftermiddag med udmelding fra ledelsen fra Det Humanistiske Fakultet og svar fra de studerende HUMRådet.

De studerende på Københavns Universitet, der deltager i blokaden af ledelsesgangen på humaniora, har fået en erfaren mægler til at stille op.

Lørdag har HUMrådet aftalt et indledende møde med forsvarsadvokat Knud Foldschack for at sætte ham ind i blokadedeltagernes synspunkter. Sideløbende forsøger Foldschack også at få et møde i stand med ledelsen på KU HUM.

Blokadens PR-ansvarlige Emma Kisch er glad for, at Knud Foldschack går ind i sagen.

”Efter de første møder oplevede vi, at vores tillid til ledelsen svigtede. Blandt andet mener vi, at ledelsen ikke har refereret korrekt, hvad der er foregået og blevet sagt. Det kommer forhåbentligt til at foregå mere ordentligt med Knud Foldschack ved bordet”, siger Emma Kisch fra HUMrådet.

Ledelsen på Det Humanistiske Fakultet afviser imidlertid, at Knud Foldschack skal fungere som mægler.

”Aftalen var, at vi for at få en god dialog mellem HUMrådet og dekanatet sammen skulle blive enige om en neutral konfliktmægler. Det er der ikke tale om, når HUMrådet melder offentligt ud på deres facebookside, at Knud Foldschack skal agere mægler for dem. Der skal selvfølgelig være enighed om valget af mægler”, siger dekan Jesper Kallestrup.

Studerende afviser ledelsens udlægning

”Vi har nu i flere uger tilbudt HUM-rådet en neutral mægler fra for eksempel Center for Konfliktløsning efter HUM-rådets eget valg. Det ser ikke ud til, at vi kan blive enige og vi må overveje, hvordan vi så kommer videre med dialogen”, siger han.

Det afviser Sidsel Vedel, der er formand for HUMRådet. 

"Vi har kontaktet Knud Foldschack, fordi han kan være en neutral mægler, som ikke er partisk over for nogle af siderne", siger hun.

Det er også direkte forkert, at dekanatet i længe har foreslået de studerende en neutral mægler, siger hun.

"Det er bare ikke rigtigt. Deres kommunikationschef har som privatperson kontaktet en mægler med Center for Konfliktløsning, som sagde til os, at hun slet ikke vidste, om ledelsen var interesseret i at mægle. Det er vores indtryk, at rektor selv har lavet en udvalgt liste over mæglere, og det stejler vi lidt over", siger

Medvirkede til samarbejdsaftale på pædagoguddannelsen

Forsvarsadvokaten har tidligere med held fungeret som mægler i en lignende konflikt. Det var på Campus Carlsberg i 2017, hvor de pædagogstuderende på Københavns Professionshøjskole gennemførte en 19 dage lang blokade i protest over kaotiske forhold på uddannelsen.

Her var Knud Foldschack medvirkende til, at det lykkedes for ledelse og de studerende at indgå en samarbejdsaftale, der gav de studerende medhold på en række afgørende punkter.

Konflikten på humaniora er gået ind i sit 25. døgn, og startede som en protest imod ledelsens planer om at udmønte nye besparelser i bredere kurser og fagsammenlægninger.

Siden har også de ansatte udtrykt støtte til de studerendes sag og kritiseret dekanatet på instituttet for ikke at inddrage medarbejderne tilstrækkeligt i planerne.

Ifølge pr-ansvarlig for de studerende, Emma Kirsch, har aftalen med Foldschack  givet frisk energi til blokaden, som HUMrådet organiserer.

”Selv om mange herude har travlt med eksamen, kommer der også nye kræfter til hele tiden. Vi håber, at der snart kommer et gennembrud i forhandlingerne - måske allerede i næste uge”, siger Emma Kirsch.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Knud Foldschack inden deadline.

}