Dansk Magisterforening

Årets tillidsvalgte er fundet: Tager hånd om de mindste og svageste

© Foto: Niels Hougaard

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Magisterforeningens pris til årets tillidsvalgte bliver i 2019 delt mellem to erfarne kandidater: Arbejdsmiljørepræsentant Charlotte Bonde på Professionshøjskolen Absalon og Steffen Junker, fællestillidsrepræsentant på Aarhus Universitet.

Det er to tillidsfolk med mangeårig erfaring, der skal dele Tillidsprisen, som uddeles til en DM-tillidsvalgt en gang om året.

Prisen på 25.000 kroner gives efter indstilling fra kollegerne og går i 2019 til:

  • Charlotte Bonde, arbejdsmiljørepræsentant på Professionshøjskolen Absalon
  • Steffen Junker, der er fællestillidsrepræsentant på Aarhus Universitet.

Af kollegerne bliver Charlotte Bonde blandt andet rost for at ”finde en god balance mellem at være en hård hund og lyttende” samt være ”hårdtarbejdende, uhøjtidelig og konstruktiv”.

Steffen Junker får i indstillingen bl.a. skudsmålene: ”Omsorgsfuld, vedholdende og humoristisk, en god sparringspartner og en stærk konfliktløser, der er god til at samle".

Derfor vandt Steffen Junker

”Steffen Junker har altid taget hånd om de mindste og svageste og talt deres sag. Han er et virkelig godt menneske, som har gjort ufatteligt meget for, at andre kunne få det godt.

Han har været tillidsmand for rigtig mange magistre igennem årene på Aarhus Universitet. Jeg er ikke i stand til at opremse alle de sager han har haft – men han har i alle årene kæmpet for at vi alle har det godt på vores arbejde og at man bliver anerkendt for sin indsats".

Fra indstillingen til modtagerne af Tillidsprisen 2019.

Respektfuld samarbejde står centralt

Charlotte Bonde, der foruden tillidshvervet også er lektor på pædagoguddannelsen i Roskilde, har repræsenteret sine næsten 300 kolleger på Campus siden 2013 sammen med tre andre arbejdsmiljørepræsentanter.

Steffen Junker, der bliver 72 næste gang, når at runde sit 17. år som fællestillidsrepræsentant for knap 700 kolleger, før han til februar forlader sit lektorat på Biomedicin for at blive emeritus.

Junker, der fik prisen overrakt på DM's TR-møde i Vejle onsdag aften, er både stolt og rørt.

”Jeg tager anerkendelsen som udtryk for, at noget må være lykkedes i kampen for ordentlighed og for den gode og respektfulde tone på vores arbejdsplads”, siger Steffen Junker.

Også arbejdsmiljøopgaven kræver et respektfuldt samarbejde mellem TR-kollegiet og ledelsen, fremhæver dagens anden prismodtager, Charlotte Bonde.

”Vi har i udgangspunktet en fælles interesse i at have et godt arbejdsmiljø. Vi har arbejdet målrettet på at skabe en kultur i Absalon, der også giver plads til de svære samtaler om det psykiske arbejdsmiljø – samarbejde, stress, sygemeldinger. Det kræver, at man samarbejder med en lydhør ledelse”, siger Charlotte Bonde.

Derfor vandt Charlotte Bonde

”Vi synes, andre repræsentanter særligt kan lære noget af Charlotte, idet hun altid søger løsninger på problemstillinger i tæt samarbejde med ledelsen uden at hun går på kompromis med at være en kritisk vagthund 

"Charlotte er omsorgsfuld og har stor humoristisk sans, hvilket betyder at hun bidrager til en arbejdskultur, hvor der er en stor grad af social samhørighed i kollegagruppen og en uhøjtidelig kultur".

Fra indstillingen til modtagerne af Tillidsprisen 2019

Brugte krudt på bløde møbler

Den 49-årige lektor på pædagoguddannelsen blev første gang suget ind i det fagpolitiske arbejde, da professionshøjskolen Absalon flyttede ind i nye bygninger i Trekroner, og medarbejderne fik mere end svært ved at finde sig tilrette i det kølige glaspalads.

”I starten brugte vi meget krudt på fx at få opsat solskærme, skaffe nogle bløde møbler og tilkæmpe os et areal, hvor medarbejderne kunne spise frokost i ro. For fire-fem år siden kredsede  udfordringerne især om langtids-sygemeldinger, og i dag er vi fortsat plaget af et belastende arbejdstempo og et alt for højt antal løst ansatte kolleger. Det er ikke klynk, når underviserne på professionsuddannelserne siger, at de er overbelastede af opgaver”, understreger Charlotte Bonde.

Korpsånd har trange vilkår

Egentlig skulle Steffen Junker kun sidde på posten som fællestillidsmand på Aarhus Universitet i en overgang, da han sagde ja for 17 år siden.

”Men det er en både god og vigtig opgave, og desuden mener jeg, at når man først har kysset pigen, bliver man nødt til at gifte sig med hende”, smiler Steffen Junker i telefonen.

Det var indignationen over ting, der ikke foregår som de bør, der fik Aarhus-lektoren i biomedicin til at skrue ned for forskningen og op for det faglige arbejde. Det er en bekymring for det skrøbelige kollega-sammenhold, der har fået ham til at blive hængende så længe.

”Korpsånden har trange vilkår. Der står ikke samme respekt om tillidsmandens borgerlige ombud i dag, som der gjorde for 17 år siden, da jeg startede. Det gør mig ked af det,” siger Steffen Junker.

"Korpsånden har trange vilkår. Der står ikke samme respekt om tillidsmandens borgerlige ombud i dag, som der gjorde for 17 år siden, da jeg startede. Det gør mig ked af det"

Steffen Junker, TR på Aarhus Universitet

Han er mest stolt af de gange, det er lykkedes for ham at medvirke til, at en afskedigelse blev undgået.

”Det har også været fint at kunne afhjælpe, at afskedigede kolleger er kommet videre uden en følelse af totalt nederlag”, tilføjer Steffen Junker.

Charlotte Bonde er utroligt glad for at, at der oven i hverdagsalvoren har været overskud til både fester, sociale arrangementer og et godt grin med kollegerne på Campus Roskilde:

”Det er virkelig meningsfyldt at være med til at skabe så gode rammer som muligt for vores arbejde i den evige bølge af forandringer, som skyller hen over professionshøjskolerne. Jeg er meget ydmyg over at blive indstillet af mine kolleger til DM's tr-pris, for vi er jo hinandens arbejdsmiljø”. 

}