Dansk Magisterforening

Aalborg Universitet skifter mening: Studerende kan fortsætte på kandidatuddannelsen

Sådan så det ud, da flere studerende fra sprogfagene på Aalborg Universitet strejkede som reaktion på lukningen af deres fag. Foto: Anne Sofie Færk

Af Benedicte Borelli
Del artikel:

Aalborg Universitet ville lukke tre sprogfag og ændre retskravet allerede fra næste år på to af uddannelserne til stor ærgrelse for de nuværende studerende. Nu har dekanen skiftet mening.

Det har været en hård uge for 25-årige Anne Sofie Færk og hendes medstuderende, efter det i sidste uge kom frem, at deres uddannelse i international virksomhedskommunikation i spansk på Aalborg Universitet stod til at blive lukket fra næste år.

Men i dag har de fået en opløftende nyhed.

Dekan på Det Humanistiske Fakultet, Henrik Halkier, har torsdag eftermiddag skrevet ud til de studerende, at retskravet på uddannelserne international virksomhedskommunikation i tysk og spansk flyttes fra september 2020 til september 2021.

Det betyder, at Anne Sofie Færk og hendes medstuderende på femte semester alligevel kan få lov at starte på en kandidatuddannelse i deres fag til sommer.

”Jeg er så lettet. Det er slet ikke til at fatte”, siger Anne Sofie Færk til Magisterbladet.

I mailen skriver dekanen:

”Selvom jeg ønsker at fastholde ansøgningen om flytning af retskrav, vil jeg gerne lytte til jeres rimelige argumentation. Derfor har jeg bedt Styrelsen for Forskning og Uddannelse om, at ansøgningen om flytningen af retskravet for de to SIV-uddannelser først gælder fra september 2021 – altså et år senere end først udmeldt”, skriver Henrik Halkier.

Han fortæller til Magisterbladet, at de har lyttet til de studerendes bekymring.

”Jeg synes, at vi har haft en god og konstruktiv dialog med de studerende. Det er meget tydeligt, at den timing udmeldingen har haft, har presset de studerende som er på 5. semester, fordi mange af dem allerede har taget stilling til, hvilke kandidatuddannelser, de vil søge ind på om tre måneder. Det har vi hørt og forstået, og det har gjort, at vi har valgt at ændre på tidspunktet”, siger Henrik Halkier.

Skulle skifte spansk ud med engelsk

Torsdag i sidste uge meddelte Aalborg Universitet, at de lukker tre sprogfag i henholdsvis almen tysk samt international virksomhedskommunikation i tysk og spansk.

Mens kandidatuddannelsen i tysk skulle opretholdes, indtil alle studerende var færdige, ville universitetet have bachelorstuderende på de to sidstnævnte uddannelser til i stedet at finde en ny kandidatuddannelse.

”Vi fik at vide på et informationsmøde sidste torsdag, at vi havde tre måneder til at finde ud af, hvad vi så ville, da det er deadline for kandidattilmeldingen. Det var meget chokerende, for vi vidste ikke engang, at faget var lukningstruet”, siger Anne Sofie Færk.

Ledelsen foreslog Anne Sofie Færk og hendes medstuderende, at de enten skiftede sprog og forsætte på kandidaten Culture, Communication and Globalization, der har engelsk som undervisningssprog, eller tog til Aarhus Universitet, der udbyder en kandidat i spansk erhvervssprog og international erhvervskommunikation.

Men ingen af de løsninger ville give Anne Sofie Færk den uddannelse, hun i sin tid søgte ind på og drømmer om:

”Jeg har jo valgt den her uddannelse på grund af sammensætningen af de erhvervsfaglige kompetencer og det spanske sprog. Hvis jeg skulle fortsætte med at læse i Aalborg, ville jeg miste spansk, som jeg jo ellers virkelig brænder for”.

Henrik Halkier fortæller til Magisterbladet, at de fortsat vil søge om at ændre retskravet på international virksomhedskommunikation i tysk og spansk.

”De studerende som er på 1. og 3. semester vil, hvis ministeriet godkender flytningen af retskravet, kunne tage en kandidat i Culture, Communication and Globalization, men hvor de kan bruge 90 ECTS point af de 120 ECTS-point de har på deres fremmedsprog. Så de vil fortsat kunne have et engagement i målsproget”

Det er Styrelsen for Forskning og Uddannelse som vurderer, om flytningen af retskravet kan godkendes. I mailen skriver dekanen, at han forventer at få svar på ansøgningen i denne uge.

}