Dansk Magisterforening

Topforskere søger væk fra Naturhistorisk Museum

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Forskerne Eske Willerslev og Tom Gilbert søger væk fra Statens Naturhistoriske Museum, fordi de er utilfredse med den forestående fusion med Biologisk Institut. Det afslører et internt nyhedsbrev på KU, som uniavisen har fået fat i.

Fusionsprocessen mellem Biologisk Institut på KU og Statens Naturhistoriske Museum (SNM) er sat på pause, fordi forskerne fra to af de mest anerkendte forskningssektioner under SNM forsøger at få deres forskning flyttet ind under SUND, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Det skriver Uniavisen på baggrund af en redegørelse, som institutleder Niels Kroer fra SNM er kommet med i det interne KU-nyhedsbrev BIOUpdate.

Niels Kroer skriver, at de to forskere, DNA professor Eske Willerslev og professorTom Gilbert pt forhandler om at flytte deres centre – Section for Geogenetics og Section for Evolutionary Genomics - til SUND.

Fusionsprocessen står stille, indtil en eventuel flytning er afklaret.

Miljøet for topforskning bliver smadret
Forskerne fra SNM har ikke lagt skjul på, at de var stærkt utilfredse med planerne om en fusion med Biologisk Institut. Planen kommer efter en årrække med store millionunderskud på museet og indebærer blandt andet, at fem forskningssektioner udskilles fra museet.

Men planen risikerer at smadre miljøet for topforskning på SCIENCE og SNM´s position som verdens førende naturvidenskabelige forskningsmuseum.

Den bekymring luftede fem topforskere med Eske Willerslev i spidsen allerede i november.

 ”Jeg har meget svært ved at se, at den tværfaglige internationale topforskning kan fortsætte i den nye konstellation”, sagde Eske Willerslev til Politiken.

Institutleder: Utålelig situation
KU´s ledelse har, ifølge Uniavisen, ikke ønsket at kommentere situationen, som institutleder Niels Kroer i nyhedsbrevet kalder for ”utålelig”. 

I en e-mail erkender dekan på SCIENCE John Renner dog, at udfaldet af forhandlingerne godt kan ende med at påvirke fusionsplanerne.

Magisterbladet arbejder på at få en kommentar fra Eske Willerslev og en anden kritiker af fusionsplanerne på KU, professor i geologi Minik Rosing.

}