Dansk Magisterforening

Humaniora på KU fyrer 11 – skærer 48 stillinger i alt

© HUMrådet

11 medarbejdere på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet er blevet varslet afskediget. Yderligere 24 har sagt ja til en frivillig fratrædelsesordning, 13 ledige stillinger bliver ikke genbesat og 5 går på nedsat tid. Det skriver Forskerforum.

På dagen hvor Lars Løkke Rasmussen annoncerede, at Venstre vil afskaffe det forhadte omprioriteringsbidrag, der har ført til milliardbesparelser på universiteterne, fik 11 ansatte på Humaniora på KU en fyreseddel – eller blev indstillet til uansøgt fratrædelse, som det hedder på fagsprog.

Al undervisning var på grund af ’prikkerunden’ aflyst onsdag den 8. maj mellem klokken 8 og 10.

Resultatet blev, at ud over de 11, som blev indstillet til afskedigelse, sagde 24 ja til en frivillig fratrædelsesordning, herunder 14 videnskabelige og 10 teknisk-administrative medarbejdere.

2 blev bedt om at gå ned i tid, og 3 havde selv søgt om at gå på deltid.

Forinden havde HUM-ledelsen fundet besparelser på 10 mio. kr. ved at undlade at besætte 13 ledige stillinger.

I alt 48 stillinger forsvinder altså fra Det Humanistiske Fakultet, der også var igennem fyringsrunder i 2011, hvor 35 fuldtidsstillinger blev nedlagt, og i 2016, hvor 86 stillinger forsvandt.

KU har samlet reduceret antallet af ansatte med over 700 siden 2015 primært på grund af omprioriteringsbidraget, der har skåret to procent af uddannelsesbevillingen årligt. Det har reduceret universitetets budget med 150 mio. kr. i forhold til 2015.

Lang, smertefuld proces
Lektor Peter Birkelund Andersen, fælles-TR for Dansk Magisterforening og medlem af fakultetets samarbejdsudvalg siger, at de på fakultetet trods alt er glade for, at det med de frivillige fratrædelser er lykkedes at nedbringe antallet af fyringer, men at forløbet har været langt og opslidende, da det allerede blev annonceret før jul, at fakultet skulle spare.

”Processen har været meget smertefuld, og mange af medarbejderne har i hele forløbet op partshøringerne haft store problemer med at forstå processen og deres stilling. Det har skabt meget stor bekymring blandt medarbejderne”, siger han.

Dekan Jesper Kallestrup siger, at ledelsen har afviklet forløbet så hurtigt som muligt, men at dialogen med ledelserne på institutterne har taget tid, da man gerne ville undgå grønthøsterbesparelser.

Dekanen tilføjer, at meldingerne lyder, at fyringsdagen forløb planmæssigt og ordentligt, selvom det var en trist dag for alle.

Dimensioneringen vigtigste årsag
Ifølge Jesper Kallestrup ændrer Venstres udmelding om, at omprioriteringsbidraget vil blive droppet på førstkommende finanslov, ikke på, at besparelserne er nødvendige.

HUM-ledelsen har forholdt sig til, at regeringen har besluttet, at omprioriteringen skal fortsætte til 2022 og omfordeles inden for sektoren, men Jesper Kallestrup siger, at de netop gennemførte nedskæringer primært skyldes den politisk bestemte dimensionering af uddannelser, der har skåret optaget ned med 30 procent.

Lukker ikke fag
En lille gruppe studerende havde den 8. maj hængt et banner op, hvor der stod »Solidaritet med de ansatte – nej til fyringer«.

Malte Stolze, formand for HUMrådet, udtalte til Uniavisen, at han frygter, at kursusudbuddet vil blive mindre og mere usikkert – og at fag ligefrem vil lukke, men Jesper Kallestrup understreger, at der ikke er planer om at lukke fag.

”Det vil selvfølgelig kunne mærkes at skære så mange stillinger, men arbejdsopgaver vil også forsvinde, da vi skal undervise færre studerende som følge af dimensioneringen. Vi skal i gang med en proces, hvor vi ser på, om vi kan fortsætte med at udbyde så mange små undervisningshold, eller om undervisning i nogle fag kan lægges sammen”, siger dekanen.
}