Dansk Magisterforening

DF støtter S-pensionsforslag. Og Lars Løkke "lytter gerne"

© Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Tobias Dinnesen
Del artikel:

Først meldte Socialdemokratiet ud, at det vil arbejde på at indføre en differentieret pensionsordning, så eksempelvis den nedslidte smed kan få adgang til at gå på pension tidligere end nu. Forslaget får nu opbakning fra Dansk Folkeparti, mens statsminister Lars Løkke Rasmussen siger, at han "lytter gerne".

Folketingets tre største partier gør klar til at diskutere, om der skal indføres differentieret pension - og givet fald, hvordan en sådan ordning skal se ud.

Det står klart, efter at Socialdemokratiet først fremlagde sine tanker om det nuværende pensionssystemet, som ifølge partiets formand, Mette Frederiksen, har en iboende uretfærdighed indbygget i sig, fordi der er stor forskel på danskernes arbejdsliv.

Mandag meldte Dansk Folkeparti sig så under de samme pensionsfaner som Socialdemokratiet, da partiformand Kristian Thulesen Dahl sagde, at han og partiet synes, at det er "en god idé" med en differentieret pensionsalder, som sikrer en "værdig afgang" fra arbejdsmarkedet, hvis man er nedslidt.

"Nu melder Socialdemokratiet i sidste uge i pensionsudspillet, at de ønsker at lave sådan et system, og der vil vi gerne tage handsken op og sige: "Så lad os få det gjort. Lad os få indkaldt forligspartierne bag Velfærdsaftalen og se, om vi kan nå til enighed om en justering af aftalen"", siger han.

LÆS OGSÅ: Socialdemokratiet går til valg på pension til nedslidte

DF er klar til at lave en aftale uden om regeringen

Socialdemokratiets forslag indeholder syv principper, der skal fungere som en rettesnor for, hvilken vej partiet gerne vil med sit udspil. Det drejer sig blandt andet om at tage højde for de nedslidte og dem med lange arbejdsliv.

DF-formanden peger på, at der er "gode takter" i de syv principper, og at man nu vil arbejde for at finde det flertal for differentieret pension, som partiet med egne ord længe har arbejdet for.

"Vi har i mange år sagt, at vi gerne vil have en differentieret pensionsalder, men det har ikke tidligere været muligt at finde de vises sten, som har kunnet lave enigheden om en fleksibel pensionsalder", siger Kristian Thulesen Dahl.

Og hvis det ikke er muligt at få partierne bag Velfærdsaftalen til at gå med på, at der skal indføres differentieret pension, vil det dog ikke stoppe partiet.

"Jeg er villig til at lave en aftale med de partier, der vil være med på det", siger han.

LÆS OGSÅ: Kraka: Hvis S virkelig ville gøre noget for de nedslidte, er der lang vej igen

Løkke: Vi lytter gerne, men hvad med finansieringen?

En af dem, der kan være med til at skabe flertal for en differentieret pensionsordning, er Venstres statsminister Lars Løkke Rasmussen. Til sammen sidder Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre nemlig på 117 af Folketinget 179 mandater - mere end rigeligt til at indgå en aftale uden at spørge de andre partier om lov.

Så vidt er statsministeren dog ikke villig til at gå i første omgang. Han forklarer, at Venstre allerede i 2011 forsøgte at afsøge muligheden for at lave differentieret pension, men at han og partiet "lytter gerne" til konkrete ønsker om, hvordan der skal tages hånd om fx de nedslidte.

Han peger samtidig på, at Socialdemokratiets udspil ifølge ham har til formål at gøre alle glade, men er svært at få til at hænge sammen i virkelighedens verden. Især fordi der ikke nødvendigvis findes den nødvendige data om den enkelte dansker, som skal gøre det muligt at lave den vurdering, Socialdemokratiet lægger op til.

"Så at lave en objektiv ordning er meget svært. Men hvis partierne har nogle konkrete bud, så vil vi gerne lytte", siger Lars Løkke Rasmussen.

Han forklarer, at nedslidte allerede nu ikke burde skulle arbejde, men snarere have seniorførtidspension. En ordning, som regeringen indførte i 2011. Dengang lød vurderingen, at 8.000 ville gøre brug af ordningen, men i realiteten er det kun blevet til 700.

"Vi indkalder partierne til et møde, og så må vi bede dem om at gøre sig klar til det møde. Hvad er det præcis for nogle forslag, de har? Hvordan skal de finansieres? Hvad tænker de om det", spørger statsministeren.

Lars Løkke fortæller, at han nu vil afklare, hvilket ministerium der skal stå for drøftelserne, hvorefter vedkommende minister vil indkalde til et møde. Der forlyder ikke, hvornår mødet er planlagt til at finde sted.

}