Dansk Magisterforening

DF bakker op om DM og Ældre Sagens pensionsudspil

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

DF vil gerne arbejde for en seniorførtidspensionsordning med enklere regler, som DM og Ældresagen har foreslået. Ideen vil indgå i kommende drøftelser, siger Venstres beskæftigelsesordfører.

En seniorførtidspensionsordning bør eksistere som en selvstændig ordning og tildeles nedslidte på baggrund af en speciallægeerklæring.

Så langt er DF´s beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted enig i det udspil til en ny model for seniorførtidspension, som DM og Ældre Sagen fremsatte i weekenden.

”Jeg vil ikke låse mig fast på, hvor langt fra pensionsalderen folk skal kunne køre sager om nedslidning. Men DF er enig i, at vi skal droppe arbejdsprøvninger og få indført en speciallægevurdering, så de sager kan blive hurtigere afklaret”, siger Bent Bøgsted.

Værdig tilbagetrækning for alle
Søndag spillede Dansk Magisterforening og Ældre Sagen ind i debatten om tilbagetrækning, som Socialdemokraterne har rejst, med et udspil, der skal gå på tværs af brancher og uddannelser.

”Folkepensionen skal være indrettet, så alle trygt kan se frem mod afslutningen af arbejdslivet. Det kræver, at alle har en universel ret til folkepension men også, at vi finder solide og værdige løsninger for dem, der ikke kan arbejde frem til folkepensionen,” siger DM´s formand Camilla Gregersen i en pressemeddelelse.

Model er i tråd med DF´s politik
Hovedindholdet i forslaget fra DM og Ældre Sagen ser således ud:

  • Modellen skal omfatte personer med fem til ti år eller mindre tilbage på arbejdsmarkedet, hvor arbejdsevnen er nedsat til halvdelen af fuld tid.
  • Vurderingen af, om en person har ret til seniorførtidspension, skal baseres på en lægefaglig vurdering.
  • Retten til seniorførtidspension skal være uafhængig af personens aktuelle og tidligere tilknytning til arbejdsmarkedet.
  • Seniorførtidspensionsydelsen skal være på niveau med den almindelige førtidspensionsydelse.

Modellen er i tråd med, hvad DF har sagt i de sidste fem år, siger partiets beskæftigelsesordfører.

”Grundlæggende er det vigtigst for os, at det hverken er egen læge eller christiansborgpolitikerne, der beslutter hvem der har ret til en seniorførtidspension eller en reel førtidspension. Sager om fysisk og især psykisk nedslidning er så komplicerede, at der skal specialister ind over”, siger Bent Bøgsted.

V: Flere bør tilkendes seniorførtidspension
Sammen med Socialdemokraterne tegner DF et flertal uden om regeringen for en tilbagetrækningsreform. Regeringen har inviteret til drøftelser om reformen, men der er ikke sat møder i kalenderen endnu.

Ifølge DR Nyheder er der dog ifølge partiets beskæftigelsesordfører Hans Andersen ingen tvivl om, at flere end hidtil bør tilkendes en seniorførtidspension.

”Om det skal være en læge eller den enkelte kommune, der i sidste ende skal afgøre, hvem der skal tilkendes seniorførtidspension, vil indgå i drøftelserne”, siger Hans Andersen.
}