Dansk Magisterforening

Erhvervsminister om kvinder i ledelse: Udviklingen går alt for langsomt

Det går ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) alt for langsomt med at få kvinder ind i bestyrelserne på landets største virksomheder. Ministeren vil nu drøfte, om loven skal ændres og om de virksomheder, der ikke gør noget ved udviklingen, skal udstilles til offentlig skue. © Foto: Keld Navntoft

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

I landets knap 2200 største virksomhedsbestyrelser, sidder der nu 17,9 procent kvinder, viser ny rapport fra Erhvervsstyrelsen. Udviklingen går alt for langsomt, pointerer erhvervsminister Simon Kollerup (S), som vil drøfte en gabestoksmetode med ligestillingsministeren.

Det går alt for langsomt med at få danske kvinder ind i bestyrelseslokalerne på landets største virksomheder. Det fastslår erhvervsminister Simon Kollerup (S) nu oven på en ny rapport fra Erhvervsstyrelsen om kønsfordelingen i bestyrelserne på landets knap 2200 største virksomheder. Den viser, at andelen af kvinder i 2019 ligger på 17,9 procent, hvilket er 1 procentpoints fremgang siden sidste år. 

”Når man læser Erhvervsstyrelsens rapport om udviklingen i kvinder i de øverste ledelseslag, er det jo nedslående læsning. Udviklingen går alt for langsomt. Det er ikke kun et politisk ansvar at fremme ligestilling i bestyrelser og ledelser. Det er også virksomhedernes eget ansvar”, fastslår erhvervsminister Simon Kollerup overfor Magisterbladet i et skriftligt svar.

”Som samfund kan og bør vi gøre det bedre, end vi gør det på nuværende tidspunkt. Hvis vi ikke får kvinderne med i ledelserne, så går vi glip af halvdelene af de kloge hoveder. Der er et potentiale, som bliver overset i dag, og det bliver vi nødt til at have en snak om, hvordan vi griber an”, udtaler erhvervsministeren.

Virksomhederne efterlever ikke loven

Siden april 2013 har de største private virksomheder herhjemme ellers været omfattet regler i selskabsloven og regnskabsloven om måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning af ledelsen i de største danske virksomheder. 

Lovene forpligter landets største virksomheder til at opstille måltal for, hvordan de opnår minimum en 40-60 procent kønsfordeling i bestyrelsen, og de skal udarbejde en politik for, hvordan de øger andelen af det underrepræsenterede køn på virksomhedens øvrige ledelsesniveauer.

En optælling fra Institut for Menneskerettigheder i 2018 viste samtidig, at 52 procent af de største virksomheder ikke har en eneste kvinde i bestyrelsen, selvom de i årevis har været lovmæssigt forpligtet til aktivt at ændre på dette.

Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) udtrykte for et par uger siden, som nu også erhvervsministeren gør det, at det går alt for langsomt med at få flere kvinder ind i toppen af de danske virksomheder.

Derfor mener Mogens Jensen det er blevet tid til at udstille de virksomheder til offentligt skue i en slags gabestoksmetode, som ikke gør det godt nok.

”Vi skal have virksomhederne til at opstille politikker og målsætninger, men måske skal vi også have en øget åbenhed, så man kan se, hvilke virksomheder der lykkes med at få kvinder ind i ledelsen, og hvem der ikke gør, og se, om det har en effekt, når det for omverdenen bliver tydeligt, hvem der leverer, og hvem der ikke gør”, sagde Mogens Jensen til Berlingske den 4. december.

Drøftelser om loven og gabestoksmetode

Erhvervsministeren fastslår, at han skal mødes med ligestillingsministeren for at drøfte netop om gabestoksmetoden og den lov, som virksomhederne skal efterleve, overhovedet fungerer efter hensigten.

”Jeg skal snart drøfte emnet nærmere med ligestillingsministeren. Her skal vi blandt andet tale om, hvordan vi politisk kan være med til at skubbe på udviklingen i kønsbalancen i virksomhederne, og dels om loven virker efter hensigten. Det er vigtigt at se bredt på, hvilke muligheder vi har for at styrke erhvervslivet arbejde med ligestilling”, udtaler Simon Kollerup.

}