Dansk Magisterforening

Dagens humanist: KVINFO-legende har fået tidlig julegave

Den forhenværende direktør for KVINFO, Elisabeth Møller Jensen, er dagens humanist. Foto: Suste Donnen Collage: Redaktionen

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

I ugevis er humanister blevet kritiseret for at være dovne, forkælede og virkelighedsfjerne. I december sætter Magisterbladet fokus på alt det gode, humaniora bringer med sig. Hver dag frem til jul spørger vi en humanist, hvilken forskel de gør. #vihylderhumanister.

72-årige Elisabeth Møller Jensen er forfatter og var fra 1990 til 2014 direktør for KVINFO. Hun er mag.art. i Nordisk sprog og litteratur og hovedredaktør på Nordisk Kvindelitteraturhistorie.

Hvad laver du i dit job i dag?

”Jeg skriver bøger og har skabt mig selv et nyt arbejde, efter at jeg holdt op på KVINFO som 67-årig. Året efter udgav jeg en erindringsbog og i år har jeg udgivet en bog om KVINFO. Jeg udgav to bøger som ung, og lige siden har det ligget i mig, hvor stor en glæde det var. Jeg har alle årene skrevet artikler og korte bidrag, og da jeg stoppede i KVINFO, var det fordi jeg ville slutte, mens jeg stadig havde energi og kræfter til at skrive”.

Hvorfor er dit job vigtigt?

”Den første bog opstod ud af et meget personligt behov for at forstå, hvad der egentlig skete i min vestjyske barndom i 50’erne, hvor jeg voksede op som 4. generations socialdemokrat og ældste datter af en mor, der var psykisk syg. Mange spurgte mig, om jeg ikke skulle skrive om KVINFO, men det ville jeg ikke, jeg er ikke historiker, det måtte andre tage sig af. Så i marts 2017 meddelte den daværende kulturminister, at KVINFO’s biblioteksopgaver skulle overflyttes til Det Kgl. Bibliotek.

Jeg troede og var sikker på, at man kunne forhindre det, mobilisere et forsvar, føre beslutningen tilbage, og undervejs i det arbejde dukkede så alle historierne op. Jeg begyndte at skrive på Facebook og i alle aviser, og så kom stoffet kom til mig, og jeg fandt jeg ud af, at det måtte blive til en bog”.      

FEM HURTIGE OM JUL

Pebernødder eller Klejner? 

”Ingen af delene”

Kirke eller Disneys Juleshow?

”Nok mere Disney end kirke"

Vinterbolle eller julebolle?

”Jeg rummer begge dele”

Flæsesteg eller and? 

”And, unbedingt”

Hvordan bruger du din humanistiske baggrund?

”Min humanistiske bagrund har været fuldstændig styrende i, alle de valg jeg har truffet. Et af de mest vellykkede projekter var mentornetværket for indvandrerkvinder fra 2001. At skabe et møde mellem kvinder i job i Danmark og de kvinder mange kvinder, der kom hertil er jo en urhumanistisk forestilling. I det mødested finder man mening med det nye liv. Så vidt jeg ved, var netværket på det tidspunkt det eneste i verden og kombinerede en forretningsmodel udviklet i Canada med kvindebevægelsens værdier. Vi brugte vores viden om køn, og det var en utraditionel og nyskabende model, som skabte helt unikke resultater og fik kvinderne i job”. 

Hvordan gør du en forskel? 

”Man kan kun ydmygt håbe, at folk læser ens bog, tager historien til sig og finder ud af, hvor meget der faktisk kan lade sig gøre men også, at ingen ting er sikkert, at man er nødt til at kæmpe for det, man tror på, for lige pludselig er den politiske situation sådan, at den bedste historie kan ødelægges”.

Hvis dit fag skulle have en julegave, hvad skulle det så være?

”Den julegave har politikerne sådan set givet i finanslovsaftalen, hvor de forsøger at genoprette de skader, der skete med KVINFO. Jeg er også meget glad for den anerkendelse, der ligger i aftalen, hvor de omtaler den positive rolle KVINFO har udfyldt i årtier”.

 

}