Dansk Magisterforening

Topchef: Vi skal have langt flere folk med forskellige tankesæt på de magtfulde poster

Fire topchefer vil med bogen ”Dronningens nye klæder” skabe en debat om større diversitet på topposterne, herunder kønsdiversiteten. © Foto: Colourbox

Anna Dalsgaard
Del artikel:

Man tænker for ens for mange steder i toppen af danske virksomheder. Derfor kickstarter fire topchefer debatten om flere kvinder i toppen af Danmark. I virkeligheden handler det om at få forskellige tankesæt repræsenteret, og så er det sådan set ligegyldigt, om man er mand eller kvinde, dansk eller udenlandsk, ung eller gammel, mener de.

Vi lever højt på troen om, at Danmark stadig er et foregangsland, når det handler om antallet af kvinder på magtfulde poster. Men virkeligheden er en anden.

Det siger Thomas Thune Andersen, som er bestyrelsesformand for Ørsted, og som sammen med fire andre danske topchefer har skrevet bogen ”Dronningens nye klæder”.

Ifølge Mandag Morgen er Danmark nu placeret som nummer 95 på World Economic Forums liste over kvinder på magtfulde poster. Det betyder, at vi siden 2006 er gået 46 pladser tilbage. Samtidig viser analyser fra Danmarks Statistik, at 27 procent af lederne og 17 procent af medlemmerne på topposter i bestyrelser og direktioner er kvinder.

”De sidste mange år er vi faldet længere og længere tilbage. Men vi har stadig haft den der tro på, at vi var et foregangsland. Det hænger jo ikke sammen, og derfor hedder vores bog Dronningens nye klæder”, siger Thomas Thune Andersen, som har skrevet om den danske myte om kønsdiversitet sammen med Pernille Erenbjerg, tidligere topchef i TDC og bestyrelsesnæstformand i teleselskabet Millicom, Mai-Britt Poulsen, senior partner og global chief of staff i Boston Consulting Group, og Matias Pollmann-Larsen, principal i Boston Consulting Group.

”Vi går og tror, at det hele er så herligt, men vi har simpelthen ikke formået at åbne øjnene og se realistisk på, hvordan det står til, når vi sammenligner med andre lande og regioner”, siger han.

”Vi går og tror, at det hele er så herligt, men vi har simpelthen ikke formået at åbne øjnene og se realistisk på, hvordan det står til, når vi sammenligner med andre lande og regioner" - Thomas Thune Andersen

Diversitet giver bedre beslutninger
Thomas Thune Andersen understreger, at de med bogen ønsker at sætte fokus på diversitet i en bred sammenhæng.

”Kønsdiversitet er en integreret del af hele diversitetsdebatten, og de ting vi kan lære af debatten om kønsdiversitet, kan vi bruge på alle andre områder”, siger han.

I virkeligheden handler det om ’diversity of mind’, altså om at få folk med forskellige tankesæt ind på de magtfulde poster.  

”Et bredt sammensat hold ser tingene fra flere sider, og derfor tager de bedre beslutninger. Så ud over at der er en masse kompetencer, vi går glip af ved ikke at lukke disse mennesker ind, skaber diversiteten i sig selv en mere dynamisk og bedre beslutningsproces”, mener Thomas Thune Andersen.

Helt overordnet er det et problem, at der er en lang række meget kvalificerede dygtige mennesker, som ikke får lov til at bringe deres kompetencer i spil, så der er også et element af uretfærdighed i det, men det er ikke det vigtigste i hans billede.

”For mig er det helt overordnet en debat om, at det er en god ting at gøre. Det er ikke noget, vi skal føle os tvunget til, men simpelthen se det som en mulighed, der løber os af hænde, hvis vi ikke gør det”, siger han og understreger, at det sådan set ligegyldigt, hvilket køn, alder og nationalitet man har, hvis man har fuldstændig samme tilgang til tingene.

”Mindsettet er det vigtige, og jeg tror, det er vigtigere at kigge på de maskuline og feminine sider end på, om det er mænd og kvinder. En kvinde med et maskulint mindset vil ikke nødvendigvis skabe bedre beslutninger”, siger han.

Og derfor handler bogen også om, hvordan man fremmer de forskellige værdier, man vil have frem i lyset, så man fx får en bedre ansættelsesproces.

”Mindsettet er det vigtige, og jeg tror, det er vigtigere at kigge på de maskuline og feminine sider end på, om det er mænd og kvinder"

Diversiteten er større i udlandet
Thomas Thune Andersen har boet i udlandet i mange år og har set, at diversitet kan være langt bedre integreret, end det er i Danmark.

”Diversitet er meget mere integreret i udlandet. Man taler ikke så meget om det, for det er mere indarbejdet i praksis. Derfor vil jeg også gerne gennem bogen arbejde for større diversitet herhjemme”, siger han.

Han er også med til at gøre en forskel i Ørsted, hvor man i direktionen har to kvinder og en mand.

”Det er et stærkt signal”, siger han og fortæller, at en tredjedel af bestyrelsen er kvinder, og at andelen har været på 50 procent. Han mener dog, at når en bestyrelse typisk består af 6-7 mennesker, rykker procenterne sig hurtigt, hvis en eller to bliver skiftet ud, så derfor er det vigtigere at se på, hvordan det generelt ser ud i toppen.

Derfor håber han, at bogen kan skubbe til en vigtig debat.

”Der bliver selvfølgelig gjort mange gode og rigtige ting rundt omkring, men for mig er der for mange steder, hvor det ikke sker”, siger han.

Derfor håber han, at både mænd og kvinder får en forståelse og fornemmelse af, hvad det er for håndtag, man kan dreje på, og hvilke spørgsmål man skal stille sig selv, når man bygger et ledelseshold op, så man får de rigtige værdier og mennesker med.

”Vi håber selvfølgelig også på at skabe en debat, som får indflydelse på nogle af de politiske beslutninger, der bliver taget, som har indflydelse på diversiteten”, siger Thomas Thune Andersen.

Bogen udkommer 15. august.

}