Dansk Magisterforening

Unge har ikke tiltro til politikernes klimaløsninger

© Foto: Finn Frandsen, Ritzau Scanpix

Af Rasmus Lauge Hansen
Del artikel:

Klima er det vigtigste politiske emne, mener næsten otte ud af ti studerende. Men hver fjerde har ikke tiltro til, at politikerne vil gøre noget for at forbedre klimaet.

Vi hører det hele tiden. Det er nu, vi skal gøre noget, hvis vi skal redde klimaet. Men politikerne ønsker ikke at gøre noget. Det mener mange studerende i hvert fald.

Hver fjerde af de studerende i Dansk Magisterforenings nye studieundersøgelse svarer, at de ikke har tiltro til, at politikerne ønsker at gøre noget for at forbedre klimaet. Samtidig er otte ud af ti helt eller overvejende enige i, at klima er det vigtigste politiske emne for dem.

Det overrasker Maria Bruselius-Jensen, lektor på Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet, at så mange unge prioriterer klimaet.

”Det er første gang, at jeg har set det så udtalt, at de unge mener, at klima er det vigtigste område. I en tid, hvor der er så mange politiske problematikker som eksempelvis arbejdsmarkedet og indvandring, så er det alligevel ret vildt”, siger hun.

”Det er blevet til de unges sag. De har gjort en masse selv og er blevet fortalere for klimakampen. Men deres engagement i klima er også blevet modtaget meget positivt af det øvrige samfund. Vi vil meget gerne se de unge som klimaforkæmpere”, fortsætter hun.

At en fjerdedel af de unge ikke har tiltro til at politikerne ønsker at gøre noget for klimaet, overrasker hende dog ikke.

”Der er rigtig mange dimensioner i, at 25 procent ikke har tiltro til politikerne. Man har politisk talt om miljøproblemer siden 80’erne. Det, man har set indtil videre, er, at der ikke er blevet gjort så meget. De unges fokus på klima har lagt pres på politikerne for at gøre noget ved klimakrisen”.

 

 

Ronja Rose Ravnskov, forkvinde for DM Studerende, peger på, at grunden til den store mistro til politikerne er, at de unge ikke føler sig hørt.

”Mange af de sager, der er vigtige for studerende, er blevet underprioriteret af politikerne, og derfor har de ikke den store tiltro til politikerne. Hver gang vi påpeger en problematik, bliver vores stemme latterliggjort af medierne.”

Den vurdering deler Alternativets klimaordfører, Rasmus Nordqvist.

”Det er ikke et tal, der overrasker mig. Det, vi har set, er, at der har været total mangel på handling. Vi har ikke set den nødvendighed, der er behov for”, siger han.

Hvad vil alternativet så gøre ved, at der er så stor mistillid til politikerne blandt de unge i forhold til klimakrisen?

”Vi bliver ved med at fremlægge de nødvendige mål og handlinger for at presse på egentlig klimahandling. Vi er ikke bange for at for at fastslå, at det er radikalitet, der skal til hvad angår handling. Klimakrisen er meget simpel, den kræver bare, at vi forandrer alt”, siger Rasmus Nordqvist.

Om undersøgelsen

Dansk Magisterforenings årlige studieundersøgelse er baseret på et spørgeskema, der er sendt ud til studerende i DM. Omtrent 1600 studerende har besvaret spørgeskemaet.

}