Dansk Magisterforening

BornHack 2019: Her køber deltagerne deres billet i kontanter for at undgå digitale spor

© Foto: Rasmus Lauge Hansen

Af Rasmus Lauge Hansen
Del artikel:

De kalder sig selv Roskilde Festival for it-nørder. BornHack 2019 er officielt startet, og her fandt Magisterbladets journalist hurtigt ud af, at hvis han nogensinde havde kaldt sig IT- og teknologientusiast, så kunne han godt tage det i sig igen.

Det første, der møder mig, er en skrattende stemme fra en walkie-talkie:

”I can’t log into the servers”.

Jeg er blevet sat af for enden af grusvejen af min Teletaxi og ergået 10 minutter for at nå frem til campingområdet på Bornhack 2019, en årlig festival for IT- og teknologiinteresserede. Her skal jeg de næste par dage følge og lære fra nogle de mennesker, der ved allermest om teknologi her i landet.

Bornhack kører på sit fjerde år. I år foregår den på Vestfyn i en lille by ved navn Gelsted med 1.721 indbyggere. I år har de kaldt festivalen: ”Bornhack Episode IV: A New Home”. De er nemlig flyttet fra Bornholm, hvor det har været de tre første år. Og hvis du synes ”Episode IV: A New Home” lyder genkendeligt, så er det såmænd, fordi det har fået inspiration fra Star Wars Episode IV: A New Hope.

På festivalen er det teknologien, der er i centrum. Du kan lære og debattere om alt fra kunstig intelligens til det kontantløse samfund. Sidste år var der besøgende hele vejen fra Australien.

Campingområdet er en stor græsmark med op imod 20 telte, flere af dem familietelte, hvor deltagerne kan overnatte i de syv dage, festivalen varer. Ved den lange grusvej, som man kan følge igennem hele Bornhack-området, står der en grøn container, som bliver brugt til både infobod og billetsalg. Otte mænd venter på at få scannet deres billet.

”Ha, klokken er 13:37", griner en af mændene.

I computerkredse står 1337 for ”leet”, som er et slangudtryk for elite. Straks efter er der en, der skal have konverteret sine kontanter til festivalens lokale valuta. For på Bornhack bruger man ikke danske kroner. Her bruger man hax.

Jeg fanger medarrangørerne Jesper Hess Nielsen og Tobias Fonsmark ved siden af containeren. Vi sætter os ind i deres åbne telt på de klassiske grå camping-stole – som man også kender fra Roskilde Festival.

”Bornhack er kort sagt Roskilde Festival for nørder", siger Jesper Hess Nielsen med et stort smil.

På Bornhacks hjemmeside står der skrevet meget klart, at hvis du vil tage billeder eller filme folk, så skal du have accept for alle dem, der optræder på billedet og kan identificeres. Det er, fordi privatlivets fred er et vigtigt element på Bornhack. Det får jeg bekræftet, da jeg spørger dem, hvor mange der deltager på festivalen i år.

”Det ved vi faktisk ikke", siger Jesper Hess Nielsen, som tøver og fortsætter.

”Der er mange, der vælger at komme uden at have købt billet hjemmefra. Det er fordi, mange af dem der kommer værner meget om deres privatliv, så derfor føler de, at det er mere sikkert at købe ved indgangen".

Tobias Fonsmark overtager, hvor Jesper slap:

”De kommer til festivalen, så betaler de for deres billet med kontanter, og de har ikke registreret sig på forhånd. Folk ved, hvad deres privatliv er værd modsat så mange andre.”

Med fra starten

Flere gæster dukker op i løbet af dagen.  Man kan høre en elektronisk rytme, der er begyndt at spille på festivalpladsen lidt væk fra campingområdet, hvor jeg befinder mig. Den dybe bas trænger ind i ørene og overdøver næsten musikken, som den er ment til at spille op.

Tobias Fonsmark og Jesper Hess Nielsen har været med fra starten, da Bornhack startede for fire år siden. De ser festivalen som et middel til at udveksle viden blandt mennesker.

”Festivalen er et sted, hvor man hjælper hinanden med at udveksle viden. Det gør vi ved at holde foredrag og holde workshops,” siger Tobias Fonsmark.

Det er deltager Ronni Lindsgaard enig i. Jeg møder Ronni ved madboderne, hvor man kan få alt fra burgere til smørrebrød. Det er tredje år han deltager i Bornhack. Han sætter pris på, at man kan få lov til at fordybe sig sammen med andre mennesker.

”Jeg synes, det er en god kombination af at få lov til at sove i telt, være tæt på naturen og lege med teknologi.”

”Bornhack er lidt mere nørdet i forhold til mange af de konferencer, vi har i Danmark, som er lidt mere salgsminded.”

 

”Bornhack er kort sagt Roskilde Festival for nørder" - Arrangør Jesper Hess Nielsen
}