Dansk Magisterforening

KU er blandt verdens 80 mest respekterede universiteter. Det kan betyde flere penge til forskning.

© Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Af Rasmus Lauge Hansen
Del artikel:

Times Higher Education har udgivet en årlig rangering af universiteters omdømme. I år er Københavns Universitet blandt de bedste universiteter i verden.

Københavns Universitets omdømme er blandt de 80 bedste universiteter i verden. Den seneste måling på ranglisten Times Higher Education har nemlig sendt Københavns Universitet 10 pladser frem. Det gør KU til det eneste danske universitet i top 100.

”Det er selvfølgelig fint at gå fremad på den slags ranglister. Det er en fagfællebedømmelse, og den er vigtig, fordi det er et udtryk for, at andre forskere i verden har en positiv opfattelse af Københavns Universitet”, siger Kim Brinkmann, der er vicedirektør for forskning og innovation på Københavns Universitet.

”Vi kigger på forskellige ranglister for at få et samlet billede af, hvor Københavns Universitet ligger i forhold til andre universiteter i verden. Så vi vægter den højt sammen med andre ranglister”, siger han.

Bedømt af fagfolk

Times Higher Education-ranglisten er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, der er blevet sendt til 11.554 lektorer og professorer rundt om i verden. De er blevet bedt om at rangere de 15 bedste universiteter indenfor deres eget felt og vurderet på henholdsvis forskning og undervisning.

Undersøgelsen vægter dog forskning højere end undervisning, da det kan være sværere at vurdere undervisningen, siger firmaet Elsevier, der står bag undersøgelsen.

Times Higher Education har besluttet kun at rangere de bedste 50 universiteter med en individuel plads. De resterende 50 universiteter på toplisten er grupperet som eksempelvis nr. 71-80, hvor Københavns Universitet er placeret. Forskellen mellem universiteterne i disse grupper er så lille, at den ikke er signifikant, lyder forklaringen.

"Universiteterne kan få flere penge fra fonde, hvis de har et godt omdømme, og det kan resultere i mere forskning" - Professor Jacob Dahl Rendtorff

Universiteternes omdømme er vigtig for de økonomiske muligheder for forskning, mener Jacob Dahl Rendtorff, der er professor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC.

”Det er utrolig vigtigt for universitetet, hvordan det fremstår. Et godt omdømme siger til omverdenen: 'Her har vi undervisning og forskning i verdensklasse'. Det er vigtigt i forhold til fonde, der gerne vil støtte projekter. Universiteterne kan få flere penge fra fonde, hvis de har et godt omdømme, og det kan resultere i mere forskning”, siger han.

Specielt i Danmark er det vigtigt at vise, at man giver noget, der ikke kan fås andre steder.

”Generelt er omdømme vigtigt i det danske samfund, hvor der er statslige universiteter. Det er meget vigtigt, at de kan sige, at de lever op til nogle kvalitetskrav. De skal servere public service til samfundet. Det er vigtigt, at de kan sige, at de bidrager til samfundet med viden,” siger Jacob Dahl Rendtorff.

}