Dansk Magisterforening

Ny aftale styrker arbejdsmiljøet med 460 millioner kroner

© Foto: Unsplash

Af Benedicte Borelli
Del artikel:

Det fysiske og psykiske arbejdsmiljø på landets arbejdspladser skal forbedres med ny aftale om arbejdsmiljøsatsen. Aftalen vil også øge kontrollen med udenlandske virksomheder.

Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti har torsdag indgået en aftale om arbejdsmiljøindsatsen som blandt andet skal forhindre, at danskerne bliver syge og nedslidte af at gå på arbejde.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Partierne er enige om at styrke arbejdsmiljøet i Danmark ved at tilføre Arbejdstilsynet 460 millioner kroner frem mod 2022.

Den nye aftale bliver positivt modtaget hos Dansk Magisterforening, hvor formand Camilla Gregersen pointerer, at der i lang tid har manglet midler på området.

"Arbejdstilsynet er blevet udsultet i en række år, og derfor er det både godt og nødvendigt, at der ifølge aftalen kommer penge til en opgradering. Et stærkt arbejdstilsyn er en nødvendighed for at understøtte, at arbejdsmiljøet konstant er en prioritet på arbejdspladserne".

I pressemeddelelsen fra Beskæftigelsesministeriet står der, at Arbejdstilsynets tilsyn i højere grad skal målrettes de virksomheder, der har størst risiko for arbejdsmiljøproblemer, og at tilsynet får flere redskaber.

Derudover indeholder aftalen også, at der er blevet afsat 100 millioner kroner til at styrke Arbejdstilsynets kontrol af udenlandske virksomheder, da der i visse brancher ofte er eksempler på, at udenlandsk arbejdskraft i Danmark arbejder under uacceptable forhold.

Bøder og sanktioner over for virksomheder som begår alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven vil også blive skærpet som en del af aftalen.

Kan hjælpe de stressramte
Det psykiske arbejdsmiljø får også sin egen bekendtgørelse, så der kommer mere fokus på området, og reglerne bliver tydeligere.

Og særligt denne del af aftalen glæder formand i Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen:

"Det er virkelig positivt, at vi nu får en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø. Det har vi arbejdet for i mange år. Alt for mange danskere går ned med stress, og med en ny bekendtgørelse får vi flere redskaber til at forebygge og stoppe stressepidemien. Jeg er kisteglad for, at det psykiske arbejdsmiljø nu bliver opprioriteret".

Hun ærgrer sig dog over, at politikerne ikke har tilføjet beskyttelse af tillidsvalgte i aftalen:

"En vigtig ting mangler i aftalen, og det er beskyttelse af arbejdsmiljørepræsentanter, der ikke er omfattet af en overenskomst. Det er ærgerligt, at det ikke er med. Beskyttelsen af tillidsvalgte er helt afgørende, og jeg synes, det er særligt besynderligt, at der ikke skal være beskyttelse af arbejdsmiljørepræsentanterne på det private ikke-overenskomstdækkede område, når det er lovpligtigt, at der skal være en arbejdsmiljørepræsentant".

}