Dansk Magisterforening

Sådan vil regeringens eksperter forbedre det psykiske arbejdsmiljø

© Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Ole Obitsø
Del artikel:

Beskæftigelsesministeriets ekspertudvalg for arbejdsmiljø har lanceret sine forslag til, hvordan vi kan forbedre arbejdsmiljøet i Danmark. Det lægger blandt andet op til mere uddannelse i psykisk arbejdsmiljø for ledere og en ny bekendtgørelse om arbejdsmiljø.

18 forslag til at forbedre arbejdsmiljøet i Danmark.

Det har beskæftigelsesministeriets ekspertudvalg i dag lanceret på et pressemøde.

Her foreslår ekspertudvalget, at vi i Danmark sætter mere fokus på at forbedre det psykisk arbejdsmiljø.

Konkret foreslår ekspertudvalget, at der skrives en ny bekendtgørelse for arbejdsmiljøområdet. Her, mener det, at kravene til et godt psykiske arbejdsmiljø skal indskrives.

"Reglerne for det psykiske arbejdsmiljø skal skrives ind i en bekendtgørelse, så det bliver tydeligere, hvad der er gældende regler for forebyggelse af risici i det psykiske arbejdsmiljø", skriver ekspertudvalget i sit katalog af forslag.

Derudover mener ekspertudvalget, at der skal indføres tilbud om dialog og vejledning til arbejdspladser, som har problemer med arbejdsmiljøet.

Desuden mener beskæftigelsesministeriets ekspertudvalg, at der skal oprettes en lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø. Ekspertudvalget foreslår, at man lader sig inspirere af den frivillige lederuddannelse, som der er blevet oprettet på det statslige område i forbindelse med OK18.

Forslagene skal være udgangspunkt for kommende forhandlinger af en reform for arbejdsmiljøområdet, sagde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) på pressemødet.

"I min verden er jeg ikke tvivl om, at jeg håber, det kan føre til et nybrud i den måde, vi laver arbejdsmiljø på i Danmark", lød det fra Troels Lund Poulsen.

I går udgav et alternativt ekspertudvalg nedsat af Akademikerne sine forslag til at forbedre arbejdsmiljøet i Danmark. Her lød det, at det var vigtigt at oprette en obligatorisk efteruddannelse i psykisk arbejdsmiljø til ledere. Du kan se dets forslag her.

Her er ekspertudvalgets 18 forslag:

  1. Regeringen og arbejdsmarkedsparterne skal aftale fælles, nationale mål for arbejdsmiljøet i Danmark.
  2. Arbejdsmarkedsparterne i Arbejdsmiljørådet sætter på brancheniveau konkrete måltal for området.
  3. Alle arbejdsmiljøaktører skal understøtte, at arbejdspladserne kan skabe gode resultater.
  4. Arbejdstilsynet skal have en ny risikomodel, så de bedre kan målrette tilsynsbesøg mod arbejdspladser med problemer.
  5. Arbejdsmiljøloven skal suppleres af tilbud om dialog og vejledning.
  6. Arbejdspladser, der vil gøre en ekstra indsats for arbedjsmiljøet, skal kunne lave et aftaleforløb herom med Arbejdstilsynet.
  7. Arbejdspladserne skal kunne få et kompetencepåbud, hvor de bliver pålagt at anvende fagvidenskaben på området for arbejdsmiljø.
  8. De enkelte brancher skal lave koordinerede indsatser på arbejdsmiljøområdet rettet mod centrale aktører.
  9. Arbejdstilsynets kommunikationsindsats skal være mere proaktiv, målrettet og differentieret.
  10. Reglerne for arbejdsmiljøkrav skal samles i én bekendtgørelse.
  11. Reglerne for det psykiske arbejdsmiljø skal skrives ind i en bekendtgørelse, så det bliver tydeligere, hvad der er gældende regler for forebyggelse af risici i det psykiske arbejdsmiljø.
  12. Der skal udvikles nye og bedre muligheder for uddannelse i psykisk arbejdsmiljø til ledere, så kompetencer inden for psykisk arbejdsmiljø styrkes.
  13. Det skal være lettere at finde og anvende reglerne på arbejdsmiljøområdet for ledere, medarbejdere og arbejdsmiljørepræsentanter.
  14. Arbejdsgivere skal betale et fast beløb, når et op følgende tilsyn på grund af gentagne alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven inden for to år fører til forbud eller strakspåbud ved betydelig fare inden for samme eller lignende område.
  15. Bøderne for overtrædelser af arbejdsmiljøloven med alvorlige konsekvenser samt bøderne for gentagne grove overtrædelser af arbejdsmiljøloven skal skærpes yderligere
  16. Beskæftigelsesministeriet skal i samarbejde med forskningsmiljøer og arbejdsmarkedets parter udarbejde en national strategi for forskning i arbejdsmiljø.
  17. Analyser og datagrundlag på arbejdsmiljøområdet skal udnyttes til bedre at kunne måle effekter af indsatsen.
  18. Formidlingsindsatsen skal være mere sammenhængende med en klar rollefordeling mellem aktørerne.

Du kan læse hele rapporten fra beskæftigelsesministeriets ekspertudvalg her.

}