Dansk Magisterforening

Rektortalsmand: Vi kommer til at fyre flere forskere

© DTU

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

547 forskere og undervisere fra eller til gør en forskel i et videnssamfund, siger rektortalsmand Anders Bjarklev i en kommentar til besparelserne på uni. Og så er det endda ikke slut, forudser han.

Danske universiteter har lidt et kæmpe videnstab ved at nedlægge 547 forsker- og underviserårsværk siden 2015.

Det siger rektortalsmand Anders Bjarklev i en kommentar til Mandag Morgens opgørelse over antallet af videnskabelige stillinger, som landets otte universiteter har sparet væk i årene med regeringens to procents-besparelser.

”Hvis man ikke investerer, bliver man udkonkurreret. Det gælder i erhvervslivet, og det gælder i forskningen. 547 forskerstillinger er nedlagt, allerede inden omprioriteringsbidraget begynder at svie for alvor. Vi river os i håret ved udsigten til, at sparekursen fortsætter”, siger Anders Bjarklev.

"Det hænger ikke sammen"
I 2015 beskæftigede universiteterne tilsammen 17.670 forskere og undervisere på fuld tid.  I 2017 var antallet af såkaldte VIP-årsværk faldet til 17.259, ifølge universiteternes egne statistikker. Men dermed er det ikke slut, forudser rektortalsmanden.

”Den politiske retorik er jo også ved disse finanslovsforhandlinger, at udgifterne til uddannelse skal ned. Det er forbløffende uambitiøst”, siger Anders Bjarklev.

Talsmanden for universitetsrektorerne appellerer til, at universiteterne bliver set som en investering i stedet.

”Erhvervslivet kan jo bare flytte et andet sted hen i verden, hvis vores forskere bliver for ringe. Og de dygtigste unge forskere flytter også over i det private, hvis både lønningerne og trygheden er større der. Derfor hænger en forlængelse af to procents besparelserne ikke sammen med, at Danmark skal leve af viden og innovation”, fastslår Anders Bjarklev.

}