Dansk Magisterforening

MA: Politikerne har undergravet det danske dagpengesystem

© Magistrenes A-kasse

Ole Obitsø
Del artikel:

Det bliver dyrere og dyrere at miste jobbet og komme på dagpenge - også for højtuddannede. Magistrenes A-kasse bakker 3F og LO op i, at politikerne bør styrke dagpengesystemet, hvis Danmark skal fastholde et fleksibelt arbejdsmarked.

De seneste fire år er det blevet langt dyrere at komme på dagpenge, hvis du er højtuddannet.

Den såkaldte dækningsgrad er fra 2013 til 2017 faldet med tre procentpoint for højtuddannede danskere. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Det betyder, at en højtuddannet i gennemsnit får 33 procent af deres normale løn udbetalt, hvis de kommer på dagpenge. I 2013 var dækningsgraden 36 procent.

Det følger en generel tendens, hvor dækningsgraden også falder for andre faggrupper. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at LO medlemmer får 53 procent af deres gennemsnitlige løn dækket af dagpenge. Det vil frem til 2025 falde til 50 procent, skriver avisen.dk.

Tendensen vækker skarp kritik fra Magistrenes A-kasse.

“Det er et kæmpe problem, at dækningsgraden reduceres, samtidig med at perioden, folk kan være på dagpenge, også er blevet forringet voldsomt. Det gør det rigtigt svært at se a-kasse-systemet som et godt sikkerhedsnet”, siger Per Clausen, der er formand for Magistrenes A-kasse.

Han frygter, at det kan være med til at underminere den måde, det danske arbejdsmarked er indrettet på.

“Man kan endda sige, at flexicurity-modellen er ødelagt, fordi der er masser af fleksibilitet og ingen sikkerhed. Det undergraver fagforeningssystemet og er til stor skade for lønmodtagerne,” siger Per Clausen.

Den samme kritik har lydt fra både 3F og LO, skriver Jyllands-Posten.



”Det er alvorligt pludselig kun at stå med en tredjedel af sin indtægt”
Generelt føler mange danskere, at dagpengesystemet ikke giver dem tryghed. Det svarer fire ud af 10 danskere i en rundspørge foretaget af Danmarks Statistik for LO.

Det kan Per Clausen godt forstå.

“For højtuddannede er der heller ingen tvivl om, at det er rigtigt alvorligt pludselig kun at stå med en tredjedel af sin indtægt. Det har klare konsekvenser, og sådan har det været i mange år”, siger formanden for Magistrenes A-kasse.

Og det vil ikke blive bedre i de kommende år, medmindre politikerne ændrer retning med det samme, advarer han om.

Her vil dagpengesatsen stige mindre end den generelle lønudvikling i samfundet. Og samtidig bliver der frem til 2023 skåret i dagpenge og offentlige overførselsindkomster som en del af Thorning-regeringens skattereform. Samlet set betyder det, at dagpengene er blevet mindre værd, end de var i 90’erne.

“Man er i færd med at slå bunden ud af a-kasse-systemet, fordi dagpengene ikke længere er en troværdig erstatning for tabet af din løn”, siger Per Clausen.

“Vi har brug for, at politikerne stopper udhulingen af dagpengesystemet og gennemfører forbedringer nu,” siger han.

Flere køber ekstra lønsikring hos Magistrenes A-kasse
Hos 3F oplever flere af deres medlemmer, at de må skære ned på udgifter til eksempelvis lægeordineret medicin, fritidsaktiviteter for deres børn og må bruge af deres opsparing, når de kommer på dagpenge.

Per Clausen er ikke i tvivl om, at der også er lignende konsekvenser for medlemmerne af Magistrenes A-kasse.

Flere har dog tilkøbt sig en ekstra lønsikring hos MA, hvis de skulle blive arbejdsløse. Her kan MA’s medlemmer få op til 30.000 kroner ekstra hver måned som arbejdsløse, afhængig af hvad deres tidligere løn har været.

I juni 2017 havde 3.801 medlemmer en lønsikring. Det var i juni 2018 steget til 4.141.

Magistrenes A-kasse mener, at den lave dækningsgrad er skyld i stigningen.

“Men det hjælper kun i en periode”, siger Per Clausen.

“Det betyder på ingen måde, at der er et fornuftigt sikkerhedsnet. Tværtimod. Og den angst, der er for at blive arbejdsløs, kan svække forholdene på arbejdsmarkedet. Det kan gøre, at du er mere villig til at gå på kompromis med din løn eller dine arbejdsvilkår, når du har et job, fordi alternativet er så meget dårligere”, siger han.

Ifølge regeringen er der ikke umiddelbart lagt op til, at man vil sætte dagpengesatsen op.

“Der er ingen tvivl om, at man må prioritere benhårdt, hvis man er på dagpenge i en periode, men netop derfor handler det jo om at få folk tilbage i arbejde igen så hurtigt som muligt. Netop derfor glæder jeg mig over, at det går så godt med beskæftigelsen i Danmark”, siger Venstres arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen til Jyllands-Posten.

}