Dansk Magisterforening

DM vil forbedre arbejdsmiljøet i NGO’er

© Jacob Nielsen

William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Dansk Magisterforening sætter fokus på NGO’er efter meldinger om problemer med arbejdsmiljøet.

Alt for mange NGO’er har problemer med arbejdsmiljøet. Stress, dårlig ledelse og manglende APV’er var blandt de problemer i branchen, som Altinget tidligere har afdækket. 

Derfor har Dansk Magisterforening (DM) nu skudt deres store indsats for at forbedre arbejdsmiljøet i NGO’erne i gang. Det fortæller formand for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen.

”Vi ved, at der er mange arbejdspladser inden for sektoren, hvor man har et godt arbejdsmiljø, men der er bestemt også steder, hvor der er plads til forbedringer. Vores projekt går ud på at sikre flere sunde arbejdspladser i samarbejde med de ansatte og ledelsen. Man kan kun ændre forhold og kultur, hvis der er fokus på hele arbejdspladsen”, siger hun.

Konkret består indsatsen blandt andet af et spørgeskema, som i mandags er blevet udsendt til fagforeningens medlemmer i NGO-branchen. Det fortæller Søren Bjerregaard Kjær, konsulent i DM.

”Vi ved, at der har været nogle problemer. Nu forsøger vi at få et overblik over, hvilken karakter arbejdsmiljøproblemerne har, og hvor udbredte de er. Senere vil vi blandt andet bruge den viden, når vi tager på virksomhedsbesøg”, siger han.

Fagforeningen har planer om at tage ud på NGO-arbejdspladserne for at skabe en dialog med dem og for at tilbyde en hjælpende hånd.

”Vores medlemmer i NGO- og interesseorganisationer har et stærkt fagligt engagement i deres arbejde og i den sag, de arbejder for. Desværre kan der nogle steder opstå en kontrast mellem det at kæmpe for en større sag og have ordentlige vilkår for de ansatte. Men den modsætning behøver ikke at være der”, fortæller Camilla Gregersen.

Klubarbejde og tillidsrepræsentanter

DM kan blandt andet hjælpe NGO’erne med at stable deres faglige klubarbejde på benene samt at sikre, at medarbejderne har en tillidsrepræsentant. Alene det at få en tillidsrepræsentant kan være et stort skridt i retning af et bedre arbejdsmiljø, mener Søren Bjerregaard Kjær.

”Det er lovpligtigt at have en arbejdsmiljørepræsentant, men vedkommende er ifølge loven kun beskyttet på samme niveau som tillidsrepræsentanten. Det er konsekvensen af en højesteretsdom fra sidste år . Hvis man ikke har en tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, er arbejdsmiljørepræsentanten derfor heller ikke beskyttet og har dermed ikke samme frihed til italesætte eventuelle problemer. Samtidigt får arbejdsmiljørepræsentanten en god samarbejdspartner i en tillidsrepræsentant, der kan være med til at italesætte og tage ansvar for at forbedre, de arbejdsmiljøproblemer, der kan være”, siger han.

LÆS OGSÅ: Minister åbner for bedre beskyttelse af arbejdsmiljørepræsentanter

DM har allerede talt med flere medarbejdere og tillidsrepræsentanter i NGO’erne. Fagforeningen ved derfor ifølge Søren Bjerregaard Kjær allerede en del om, hvorfor NGO’ers arbejdsmiljø er så udsat.

”For det første er medarbejderne typisk meget passionerede: De vil gøre en forskel. Lykkes det ikke, for eksempel på grund af ydre omstændigheder, så kan de få ”moralsk stress”. For det andet er NGO’ernes økonomi presset på en helt anden måde, end hvad man ser i mange andre brancher”, fortæller han.

Som eksempel på det økonomiske pres nævner han, at NGO’er er afhængige af bevillinger fra fonde og puljer. Lykkes det ikke at få tilstrækkeligt med bevillinger, kan NGO’erne være nødt til at gribe til omstruktureringer og afskedigelser.

”Det går hårdt ud over arbejdsmiljøet. Man kan sige, at NGO’erne har en koncentreret udgave af de udfordringer, som man generelt står med på det danske arbejdsmarked”, siger Søren Bjerregaard Kjær.

Han pointerer desuden, at ledelsen spiller en stor rolle for arbejdsmiljøet. 

"Lederne kan udgøre en stor del af problemet, som vi så det hos Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade. Omvendt er god ledelse en stor del af løsningen. Og selvom vi ser, nogle ledere ikke lever op til deres ansvar, så er der heldigvis også mange ledere, der arbejder hårdt for at skabe gode produktive arbejdspladser, hvor medarbejderne trives", siger han.

Årlig NGO-dag

DM holder i samarbejde med AC og DJØF en årlig NGO-dag. I år bliver den afholdt d. 11. oktober, og den skal handle om arbejdsmiljøet i NGO-branchen. Hanna Line Jakobsen, udviklingschef i Unicef, og Lina Matz, selvstændig konsulent i AS 3, vil holde oplæg. Formand for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen, vil som noget særligt byde velkommen i år.  Tilmeld dig her – begrænsede pladser og tilmeldingsfrist d. 30. september 

}