Dansk Magisterforening

CBS-forskere: Samarbejde mellem CBS og Danske Bank er et problem

© Bjarke McCarthy/CBS

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

CBS vil gerne uddanne fremtidens ansvarlige virksomhedsledere. Men efter hvidvaskningsskandalen står universitetets omfattende samarbejde med Danske Bank i vejen, mener to professorer ved CBS.

Kritikken af CBS-professor Steen Thomsens forsvar for Danske Bank i Børsen får nu følge af intern kritik i CBS-avisen Wire af universitets omfattende forbindelser til Danske Bank.

Steen Thomsen er i Magisterbladet blandt andet er blevet kritiseret for at undlade at oplyse om de forbindelser, der eksisterer mellem Danske Bank og hans eget forskningscenter på CBS.

Men ifølge to CBS-professorer risikerer CBS at stå tilbage med et alvorligt troværdighedsproblem, hvis universitet fortsætter sit samarbejde med Danske Bank som hidtil.

Danske Bank er i dag én CBS's 10 virksomhedspartnere og engagementet spænder over forskningsstøtte og sponsorater, ligesom banken jævnligt biddrager til undervisningen i form af gæsteforelæsere og deltager i uddannelsesinstitutionens studenter- og karriereaktiviteter.

Men forbindelsen går videre end det. På ledelsesniveau har nu afgåede Danske Bank-direktør Thomas F. Borgen været den første ’Executive in Residence’ på CBS og bankens bestyrelsesformand Ole Andersen er adjungeret professor ved universitetets Center for Corporate Governance.

Forskere: Partnerskab belaster os

Ifølge Michael Mol, professor ved Department of Strategy and Innovation ved CBS, udgør de mange forbindelser mellem banken og CBS efter hvidvaskningsskandalen et problem.

”Ved at sætte Danske Bank i fokus og udnævne Thomas F. Borgen til Executive i Residence, får vi dem til at se fremtrædende ud, og når vi gør det, skal vi være sikre på, at de opererer på en ansvarlig måde. Jeg tror, at denne sag har potentialet til at skade vores omdømme og stiller spørgsmål til vores påstand om at være en ansvarlig handelsskole", siger Michael Mol til CBS-avisen Wire. (LINK)

Også Maribel Blasco, lektor ved Department of Management, Society and Communication ved CBS, ser med stor alvor på sagen. Hun mener ikke, at universitetet med troværdigheden kan uddanne de studerende i ansvarlig virksomhedsledelse – uden at det får konsekvenser for universitetets relation til banken.

”Så længe CBS fortsætter med at samarbejde på den her måde, så fordømmer man ikke noget. En fordømmelse, der ikke følges op af handlinger, er meningsløs, når det handler  om at være en rollemodel for vores studerende. Så lærer de bare, at du som leder kan slippe afsted med at sige en ting og gøre det modsatte”, siger hun til CBS-avisen Wire.

Rektor: Samarbejdet fortsætter

CBS-rektor Per Holten Andersen siger til Wire, at Thomas F Borgen i dag ikke ville være blevet udnævnt til Executive in Residence, men han ser på nuværende tidspunkt ikke nogen grund til at ændre samarbejdet med Danske Bank.

”Danske Bank er en stor organisation med mange medarbejdere og mange CBS’ere iblandt dem inden for mange forretningsområder, der har et nødvendigt ønske om at forbedre deres processer for at stoppe kriminelle aktiviteter. Det er naturligt, at CBS-kandidater får job i en bred vifte af virksomheder, og at CBS-forskere, og vi, som institution, samarbejder bredt med erhvervslivet”, siger han til Wire.

Heller ikke næstformand i akademisk Råd, professor MSO Bent Meier Sørensen, ser nogen grund til at afslutte samarbejdet. Han mener dog samtidig, at CBS fremover skal være mere kritisk indstillet overfor samarbejdspartnere.

”Jeg har nok den pragmatiske holdning, at det ikke er alle medarbejdere i Danske Bank, der er smurt ind i russiske mafiapenge. Ledelsen har lavet nogle enorme fejl, og en filial har været korrupt, men indtil videre er der ikke noget der tyder ikke på, at Danske Bank i virkeligheden er én stor forbryderorganisation, der blot lader som om, den er bank”, siger han til Magisterbladet og fortsætter:

”Skal jeg så alligevel holde op med at samarbejde med danske bank som underviser? Nej, tværtimod synes jeg det er oplagt at bruge sagen som en case i ordentlig virksomhedspraksis. Hvordan vil de forsøge at genopbygge tilliden? Har de håndteret situationen godt? Skal bestyrelsen blive siddende? Der er masser af spørgsmål og læring i det her”.

Ifølge Maribel Blasco er der omvendt en betydelig portion læring på spil i det signal CBS sender de studerende ved ikke at revurdere partnerskabet med Danske Bank.

”CBS har en kolossal mulighed for at sende et krystalklart og meningsfuldt budskab om social ansvarlighed til tusindvis af studerende. Hvorfor ikke benytte den mulighed? Det er endda muligvis mere effektivt at stoppe samarbejdet med Danske Bank end at undervise om CSR (Corporate Social Responsibility)”, siger hun.

Fællestillidsrepræsentant for det videnskabelige personale ved CBS, Ole Helmersen, bakker op om Maribel Blascos kritik.

”Efter min opfattelse har Maribel Blasco fuldstændig ret i hendes pointer om samarbejde med Danske Bank. Manglende handling fra ledelsens side står komplet i modsætning til, at man samler alle de nye bachelorstudierne på deres første dag på CBS og lader dem høre på taler om ansvarlig ledelse”, skriver han i kommentarfeltet til artiklen på Wires hjemmeside.

Ole Helmersen ønsker ikke at lade sig interviewe til Magisterbladet.

}