Dansk Magisterforening

CBS får kritik: Danske Bank-formand underviser i god ledelse

© Bjarke McCarthy/CBS

Ole Obitsø
Del artikel:

Danske Banks bestyrelsesformand Ole Andersen underviser på CBS og vil fortsætte med at gøre det på trods af hvidvaskskandalen. Det vækker kritik fra Socialdemokratiets uddannelsesordfører, skriver Ekstra Bladet. CBS afviser kritikken.

Kan man være bestyrelsesformand for en bank, der har været involveret i hvidvask for milliarder, og samtidig undervise i god selskabsledelse på CBS?

Det gør Ole Andersen, der siden 2011 har været bestyrelsesformand i det skandaleombruste Danske Bank, lige nu på det såkaldte Center for Corporaet Governance. Det har Magisterbladet tidligere beskrevet.

Center for Corporate Governance, som Ole Andersen underviser på frem til i hvert fald 2019 efter planen, har sidste år modtaget en millionbevilling fra Danske Bank.

Og det har fået Socialdemokratiets udannelses- og forskningsordfører Mette Reismann til at kritisere CBS i Ekstra Bladet. Hun er også tidligere ekstern lektor på CBS.

“Jeg synes, det er vigtigt, at unge mennesker bliver uddannet efter de højeste standarder indenfor etik. Det beviser hvidvask-skandalen netop. Så jeg undrer mig over, at Ole Andersen fortsætter”, siger hun til Ekstra Bladet.

Ole Andersen har sagt, at han vil forlade Danske Bank, når opgaven med hvidvaskskandalen er løst.

CBS: Behov for ledere, der har været i modvind
På CBS mener man dog ikke, at det er problematisk, at Ole Andersen er underviser, selvom han har været bestyrelsesformand under hvidvaskskandalen i Danske Bank. 

Det siger direktør for Center for Corporate Governance, Lars Christian Ohnemus, til Ekstra Bladet.

“Vi har ikke kun behov for ledere, som udelukkende har oplevet solskin, og ikke har oplevet, at der er voldsom modvind. Skandalen er en situation, som mange erhvervsledere oplever i globale virksomheder. Der er ikke nogen, der har været erhvervsleder i en global virksomhed, der ikke har oplevet et eller andet forhold omkring korruption, hvidvask eller andet”, siger Lars Christian Ohnemus.

Der bliver sat spørgsmålstegn ved CBS' troværdighed
CBS har tidligere fået kritik i Magisterbladet, efter professor og bestyrelsesformand Steen Thomsen var ude og forsvare ledelsen i Danske Bank i hvidvasksagen i et debatindlæg i Børsen.

Under overskriften “Sæt Danske Bank fri af gabestokken” argumenterede han for, at medier og politikere i deres kritik af banken lod sig rive med af “folkestemningen”.

Steen Thomsen er bestyrelsesformand for Center for Corporate Governance, der har modtaget et millionbeløb fra Danske Bank.

Særligt professor emeritus Heine Andersen fra Københavns Universitet kritiserede i Magisterbladet Steen Thomsens debatindlæg. Han mener, at CBS har et troværdighedsproblem på grund af forbindelsen til Danske Bank.

“Dels skriver Steen Thomsen et usædvanligt, politiserende defensorat for banken i sin egenskab af CBS-professor. Dels gør han ingen steder opmærksom på de forbindelser, der eksisterer mellem hans forskningscenter og Danske Banks topledelse”, sagde Heine Andersen til Magisterbladet.

Steen Thomsen forsvarede debatindlægget.

”Jeg har skrevet kronikken som CBS professor med udgangspunkt i min viden om corporate governance. Jeg skriver løbende kronikker i Børsen med det udgangspunkt,” forklarer Steen Thomsen.

”Jeg kender feltet indgående og mener, at jeg ved noget om bestyrelsesarbejde. Derfor har jeg set det som min pligt at nuancere en ellers uhyggeligt ensidig dækning af hvidvasksagen”, siger Steen Thomsen.

CBS forsvarede også debatindlægget med henvisning til ytringsfriheden og forskeres ansvar til at deltage med deres viden i offentligheden. Siden har CBS forskningsdekan Søren Hvidkjær erkendt, at CBS fremover skal være mere transparente “for at undgå tvivl om interessekonflikter”.

Ifølge Danske Bank er der i årene fra 2007 til 2015 løbet 1.500 milliarder fra mistænkelige kunder igennem bankens filial i Estland.

}