Dansk Magisterforening

Studenterforkvinde: "#MeToo prikkede hul på den akademiske osteklokke."

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Universiteterne troede, at de var hævet over den slags. ”Vi kan takke #MeToo for, at problemer med sexisme og forskelsbehandling bliver taget langt mere seriøst i dag,” siger Sana Mahin Doost.

#MeToo har haft en kæmpe betydning for, at universiteterne i dag behandler problemer med chikane og forskelsbehandling langt mere seriøst.

Det vurderer Sana Mahin Doost, forkvinde i Danske Studerendes Fællesråd (DSF), på et års dagen for starten på #MeToo-bevægelsen.

”Universiteterne kom sent ud af starthullerne.  Helt frem til januar stod de fast på, at sexisme ikke sker i akademia. Men #MeToo prikkede hul på den akademiske osteklokke. Og da dokumentationen for problemerne først begyndte at dukke op, tog rektorerne heldigvis hurtigt ansvar”, siger Sana Mahin Doost.

Systematisk vidensindsamling
Efter pres fra DSF gik Danske Universiteter blandt andet ind i et samarbejde om at gennemføre den første landsdækkende undersøgelse, der kortlægger omfanget af kønschikane og forskelsbehandling blandt studerende på universiteterne.

Undersøgelsen blev besluttet, efter at Information havde skrevet om problemer på DTU og Magisterbladet havde dokumenteret, at sexisme er hverdag for hver 10. kvindelige studerende.
Resultatet af den landsdækkende undersøgelse bliver offentliggjort om få uger. 

”Det er utroligt vigtigt, at vi systematisk og på samtlige studiesteder indsamler viden om de studerendes oplevelser med chikane og det, der er værre. Vi skal vide, ikke formode, så studiemiljøundersøgelserne er vores vigtigste redskab. Med de svar i hånden kan vi sætte ind der, hvor problemerne er størst," siger Sana Mahin Doost.

Rektorformand: Jeg tog fejl
Formanden for universiteternes rektorkollegium Anders Bjarklev er en af dem, der erkender at være blevet revet ud af osteklokken. I det kommende nummer af Magisterbladet siger Bjarklev, der også er rektor på DTU:

”Havde du spurgt mig for bare fire år siden, ville jeg have afvist, at der skete forskelsbehandling af nogen art på mit eget universitet. Men de mange eksempler, der kommer frem – om arbejdspladskulturer, der har en kønslig slagside, om ”herreværelser”, der ekskluderer kvinder, om sprogbrug, der gør det samme osv, har jo - desværre – vist, at jeg tog fejl”.

Bjarklev siger i samme blad, at han vil slå hårdt ned på alle former for magtmisbrug i det akademiske miljø.

”Vi skal beskytte de unge og de, der er nederst i hierarkierne, og vi skal have et stærkt beredskab, når det går galt. Mange ting vil blive gjort med en helt anden bevidsthed fremadrettet. Hvis ikke, har vi som ledere fejlet”, fastslår rektorformanden.

}