Dansk Magisterforening

Matematikprofessor modtager 74,6 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd

Anna Dalsgaard
Del artikel:

Cand.scient., dr.phil. og professor Jørgen Ellegaard Andersen på Aarhus Universitet skal bruge de mange millioner til at forske i en ny tilgang til kvanteteori.

Jørgen Ellegaard Andersen har modtaget bevillingen som forskningsleder i projektet “Recursive and Exact New Quantum Theory” (ReNewQuantum). Projektet er et matematisk teoretisk fysikprojekt, og Aarhus Universitet skal arbejde sammen med partnere fra Schweiz og Frankrig.

”Med ReNewQuantum vil vi som noget helt nyt anvende avancerede geometriske og topologiske teknikker til at opbygge en ny tilgang til kvanteteori” siger Jørgen Ellegaard Andersen, som er leder af Centre for Quantum Geometry of Moduli Spaces. 

Bevillingen er en af de såkaldte synergy-bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC), og Jørgen Ellegaard Andersen glæder sig over at kunne koncentrere sig om dette fascinerende område imellem matematik og fysik i en længere sammenhængende tidsperiode, hvor han skal arbejde sammen med især tre forskere fra Schweiz og Frankrig.

"De tre andre har arbejdet med noget lignende, og inden for de sidste tre år har vi fået øje på, at vi kan kombinere nogle af de ting, vi arbejder med. Man kan sige, at vi har udviklet på hinandens forskning", siger Jørgen Ellegaard Andersen. 

Prestigebevilling
Synergy Grants-bevillingerne er en del af EU's forsknings- og innovationsprogram ”Horizon 2020” og er nogle af de mest prestigefyldte bevillinger, man som forsker kan modtage. Både på grund af størrelsen og de høje krav til forskningskvaliteten.

Derfor blev Jørgen Ellegaard Andersen også meget glad, da han fik at vide, at hans projekt var blandt de udvalgte, lige som han glæder sig over de fantastiske evalueringer, der fulgte med fra de eksperter, der var med til at vurdere hans projekt.

"Det er jo uhyre sjældent for ikke at sige aldrig, at man har så mange dygtige kolleger til at vurdere ens projekt, og som så alle giver det toprating", siger han. 

27 forskergrupper har i år modtaget bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd. Rådet har i alt evalueret 295 indsendte ansøgninger til Synergy Grants, hvoraf 73 gik videre til interview-fasen, og 27 projekter således endeligt blev udvalgt til at modtage bevillinger. 

Endnu en dansk forsker er blandt de udvalgte bevillingsmodtagere. Det er Professor Jesper Velgaard Olsen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, som er forskningsleder i projektet ’HighResCells’, der har modtaget 60 millioner kroner. Hans projekt vil undersøge nogle af menneskecellens signalmodtagere sammen med partnere fra universiteter i Spanien og Schweiz. 

De to danske forskere kan nu se frem til at modtage finansiering til at samarbejde internationalt og tværfagligt med andre eliteforskere om grundforskning i de kommende 4 til 6 år, skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet.

}