Dansk Magisterforening

Kvinderne har sidste arbejdsdag i dag

© toni Cuenca/Unsplash

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Kampagne opfordrer til, at kvinderne går på juleferie i dag for at kompensere for løngabet på 15 pct. mellem mænd og kvinder. Meget af løngabet skyldes tabuer samt et historisk efterslæb, forklarer forbrugerøkonom.

Kvinderne halter så langt efter mændene lønmæssigt, at de burde tage fri resten af året og gå på juleferie.

Sådan lyder det fra organisationerne bag kampagnen ”kvindernes sidste arbejdsdag”, der henviser til det generelle løngab på 15,7 procent.

 Tendensen slår også ud i de lønstatistikker, som Dansk Magisterforening fører for sine medlemmer. På det private arbejdsmarked var lønforskellen sidste år på 17 procent. Kun 12,6 procent af forskellen kan forklares med fx anciennitet, uddannelse, ledelsesstilling, arbejdsområde og bopæl.

I kroner og ører svarer de uforklarlige 4.4 pct til et beløb på 2347 kroner om måneden. 


Tabuer og historisk efterslæb
På et arbejdsliv bliver det til en hel del, forklarer forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

”En kvinde, der arbejder i 45 år, mangler ved sin pensionering et beløb, der svarer til to-tre års lønninger inklusive pension, sammenlignet med en mand,”  siger hun.

 Men det er ikke kun det monetære, der er problemet, mener Nordeas forbrugerøkonom.

”Den manglende retfærdighed tror jeg får mange op i det røde felt. Især, fordi meget af forskellen kan tilskrives to ting: tabuer omkring løn samt en kulturelt nedarvet byrde, som giver kvinderne et historisk efterslæb,”, forklarer Anne Lehmann Erichsen.

Skub til udviklingen
I 2004 var den uforklarlige lønforskellen mellem mandlige og kvindelige magistre i det private på otte procent. I starten af 2017 var det på 5,2 procent, så det nåede at dale med 0,8 procent sidste år.

Ifølge DM er der et par ting, som arbejdspladserne selv kan gøre for at skubbe udviklingen hurtigere i den rigtige retning.

DM anbefaler:

* At man snakker åbent om løn på de enkelte arbejdspladser.

* At man øremærker en større del af den eksisterende barsel til fædre.

* At mulighederne for løntillæg på den enkelte arbejdsplads indrettes, således at kvinder på barsel også kommer i betragtning.

}