Dansk Magisterforening

CBS-professors kritiserede Danske Bank-forsvar skal diskuteres i Akademisk Råd

© Bjarke MacCarthy/CBS

Tobias Dinnesen
Del artikel:

Det Akademiske Råd på CBS skal mandag diskutere universitetets principper for, hvordan deres forskere kan deltage i den offentlige debat. Det fremgår af en kopi af agendaen for mandagens møde i Akademisk Råd, som universitetsavisen CBS Wire er i besiddelse af.

Steen Thomsens stærkt omdiskuterede forsvar af Danske Banks ledelse i den verserende hvidvaskningssag skaber nu ringe i vandet internt på CBS, hvor han er professor og leder af Center for Corporate Governance.

Akademisk Råd på CBS skal nemlig på mandagens møde gennemgå og diskutere universitetets praksis for, hvordan CBS's forskere deltager i den offentlige debat. Og i bilagene fremgår det, at forskningsdekan Søren Hvidkjær "ønsker at revidere" den eksisterende politik på området. Der er afsat 30 minutter til punktet, fremgår det af et udkast til en dagsorden for mandagens møde, som universitetsavisen CBS Wire er i besiddelse af.

På mødet beder Søren Hvidkjær om input fra Akademisk Råd til arbejdet med at opdatere universitetets eksisterende politik for god forskningskommunikation. Og som bilag til diskussionspunktet vedlægger dekanen både det nuværende regelsæt, Steen Thomsens oprindelige kronik i Børsen samt to artikler fra den efterfølgende dækning på akademikerbladet.dk.

I oplægget til diskussionen peger forskningsdekanen på, at netop debatten om Steen Thomsens kronik i børsen er stærkt medvirkende til, at dekanen har sat gang i arbejdet. Revisionen af reglerne falder nemlig sammen med debatten i medierne om kronikken skrevet af professer Steen Thomsen i Børsen, fremgår det af bilagene til mødets dagsorden.

"Akademisk Råd bedes derfor overveje, hvorvidt dette giver anledning to specifikke ændringsforslag", hedder det i bilaget til mødedagsordenen.

LÆS MAGISTERBLADETS DÆKNING AF SAGEN:
CBS-professor kritiseres for Danske Bank-forsvar
CBS vil stramme op efter hård kritik af Danske Bank-forsvar
CBS får kritik: Danske Bank-formand underviser i god ledelse
CBS-professor vil være mere forsigtig med, hvordan han udtaler sig efter Danske Bank-forsvar

Forskningsdekan: Interessekonflikter skal være tydelige
Steen Thomsen kom under beskydning for at gå meget ensidigt i brechen for Danske Banks ledelse uden samtidig at oplyse om, at det forskningscenter, som han til daglig er leder af, blandt andet er finansieret af midler fra banken, ligesom Danske Banks bestyrelsesformand er en del af staben af undervisere på Steen Thomsens forskningscenter.

Det fik blandt andet professor emeritus Heine Andersen og juraprofessor Steen Schaumburg-Müller til at kritisere, at Steen Thomsen intet sted oplyser om de forbindelser, der eksisterer mellem hans forskningscenter og Danske Banks topledelse.

Dengang mente næstformand for Akademisk Råd, professor Bent Meier Sørensen, at kronikken holder sig indenfor alle retningslinjer og god skik på CBS. Men hovedpersonen har selv sidenhen til Magisterbladet udtalt, at han fremover vil være mere forsigtig med, hvordan han udtaler sig.

Men debatten om Steen Thomsens kronik har gjort, at der nu er behov for at opdatere CBS's principper for god praksis i forbindelse med forskningskommunikation, og helt konkret beder forskningsdekan Søren Hvidkjær om, at diskussionen tager udgangspunkt i to hovedpunkter, fremgår det af mødeindkaldelsen:

  1. Den nuværende politik specificerer, at "den enkelte forsker er ansvarlig for at lave en skelnen mellem hans/hendes rolle som akademisk ekspert og som personlig meningsdanner". Denne linje skal fastholdes.
  2. Politikken bør indeholde forskerens ansvar for at oplyse om eventuelle interessekonflikter, fx på deres CBS-hjemmeside, hvilket flugter med de nationale retningslinjer for forskningsintegritet. Helt specifikt pointerer kapitel seks i de nationale retningslinjer, at: "Ansvarlig forskningsudøvelse inkluderer fremlæggelse af alle potentielle interessekonflikter. Det giver mulighed for, at finansielle eller andre interesser kan blive vurderet på et oplyst grundlag for at evaluere eventuelle bias i den professionelle bedømmelse".
    Kilde: Bilag til mødeindkaldelsen til møde i Akademisk Råd

Akademikerbladet.dk følger op, når mødet i Akademisk Råd har været afholdt for at høre, om diskussionen giver anledning til at implementere nye regler eller præcisere de eksisterende regler.

}