Dansk Magisterforening

Nye medlemmer vælter ind i DM

© Tobias Dinnesen

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

I 1. kvartal af 2018 fik DM lige så mange nye medlemmer som hele sidste år. En del vil smutte igen efter konflikten, forudser professor Henning Jørgensen. Til gengæld er der opstået en ny solidaritet på tværs af sektorer, siger han.

”Et sammenbrud i overenskomstforhandlingerne får skællene til at falde fra manges øjne. Dels er det ikke sjovt at stå uden for fællesskabet på en arbejdsplads, og dels bliver det også pludselig tydeligt for mange lønmodtagere, at de har en interessemodsætning med arbejdsgiver, som man godt kan glemme i hverdagen”.

Sådan forklarer Aalborgprofessor Henning Jørgensen den eksplosive stigning i antallet af nye medlemmer, som både Dansk Magisterforening og andre faglige organisationer oplever.

Alene i DM er antallet af indmeldelser dobbelt så højt i år som i samme periode sidste år.

Mens 950 nye medlemmer blev registreret i DM´s register i første kvartal af 2017, er tallet dobbelt så højt i starten af 2018, nemlig 1892.

DM offentlig, som organiserer de administrativt ansatte akademikere i stat, regioner og kommuner, er vokset med 490 nye medlemmer i perioden, mens DM Viden, som primært organiserer undervisere på universiteter og professionshøjskoler, har registreret 709 nye indmeldelser.

Tallene for udmeldelser er uændrede i Dansk Magisterforening, når man sammenligner de første kvartaler i 2017 og 2018. 

Et nyt sammenhold på tværs
Ifølge Henning Jørgensen svarer udviklingen i DM´s medlemstal til, hvad forskellige fagforbund har oplevet ved tidligere konflikter.

”En konflikt minder lønmodtagerne om, hvorfor vi har en fagbevægelse og hvad der er på spil for dem. Samtidig opdager de, at der ikke er nogen hjælp at hente hos de gule i en konfliktsituation”, forklarer Henning Jørgensen.

Ligesom under lignende tidligere arbejdskampe skal DM og de andre faglige organisationer dog indstille sig på, at en del af de nye medlemmer forsvinder igen efter konflikten.

”Helt op imod halvdelen vil formodentlig vende tilbage til de individuelle karrierestrategier, som de kørte efter inden konflikten. Til gengæld kan vi se, at et nyt sammenhold vokser blandt lønmodtagerne på tværs af sektorerne. I gentagne analyser har vi konstateret, at der er opstået en ny solidaritet, som går på tværs. Det betyder, at mange privatansatte støtter de offentlige”, siger Henning Jørgensen.

Også andre tilbud til medlemmerne
DM´s formand Camilla Gregersen tror ligesom Aalborgprofessoren, at risikoen for en konflikt er med til at minde mange om vigtigheden af at stå solidarisk sammen med ens kolleger på arbejdspladserne.

 ”Jeg er naturligvis stolt over, at Dansk Magisterforening tiltrækker så mange, der kan se, hvor givende det er at melde sig ind her. Igennem et medlemskab her er de med til at bakke op om vores kamp for ordentlige løn- og arbejdsvilkår for alle ansatte”, siger hun.

 Lige nu bruger foreningen de fleste kræfter på OK18, påpeger hun.

 ”Men vi har også tilbud til medlemmerne i alle andre sammenhænge, og det håber vi, at folk får øje på, når de først har meldt sig ind i DM,” påpeger hun.

Flere fagforbund har nu lukket for optagelsen af nye medlemmer. I DM er det politisk besluttet, at det fortsat skal være muligt at tegne et medlemskab, med 30 dages tilbagevirkende kraft.

}