Dansk Magisterforening

Ansvarlig Fremtid: Historisk beslutning, nu går MP Pension forrest

© Patrick Hendry

Farhiya Khalid
Del artikel:

Gruppen Ansvarlig Fremtid, der arbejder for, at danske institutioner trækker deres investeringer ud af kul, gas og olie, er begejstrede for MP Pensions beslutning om at ekskludere over tusind fossile selskaber fra deres investeringer. ”Det er historisk”, siger gruppens talsperson.

MP Pensions bestyrelse har besluttet at ekskludere over tusind fossile selskaber fra deres investeringer. Pensionsselskabet vil gøre sig fri af selskaber inden for kulindustri og tjæresand allerede i år, mens selskaber indenfor olie skal frasælges i slutning af 2020.

Thomas Meinert Larsen er medlem af MP Pension og talsperson for gruppen Ansvarlig Fremtid, der arbejder for, at pensionskasser skal ud af investeringer i kul, olie og gas. Gruppen har tidligere netop kritiseret det, de mente, var en langsomlighed i pensionskassens udtrækning fra fossile selskaber.

Talspersonen er meget begejstret for MP Pensions nye beslutning om at droppe flertallet af de sorte investeringer.

”Vi synes, det er utrolig positivt. Det er virkelig et vendepunkt. MP Pension siger, at de tror på den grønne omstilling og det, synes jeg, er meget godt. Hvis man tror på den grønne omstilling og gerne vil indfri Parisaftalen og dens målsætninger, må det følge, at man skærer ned på investeringer i risikable fossile selskaber”, siger Thomas Meinert Larsen.

Historisk beslutning
Ifølge Thomas Meinert Larsen er det første gang, at et pensionsselskab i Danmark beslutter at trække sig ud af de fleste fossile investeringer.

”Man har givet sig selv omkring 2,5 år til at komme ud af de fossile investeringer. Det er historieskrivning i Danmark. Lignende beslutninger er taget i udlandet, men det er første gang, vi ser det så ambitiøst her i landet, og jeg er sikker på, at flere følger efter. Om det lige bliver i morgen, eller om der går nogen år, ved jeg ikke. Men jeg er sikker på, at flere vil følge.

MP Pension er altså gået fra at være tilsluttet Parisaftalens målsætninger til nu at have specifikke datoer for frasalget af sorte selskaber. Er det her en sejr for Ansvarlig Fremtid?

”Ja, det er det. Men nogle andre skulle flytte sig først. Alm. Brand har fx offentligt været ude at sige, at de vil gøre nogen af deres investeringsforeninger fossilfrie, så man kan vælge det til som kunde. Købehavns Kommune udtalte for cirka to år siden, at de ønsker at have fossilfrie investeringer, og efter det tilbød alle danske banker også muligheden for at tilkøbe fossilfrie investeringsprodukter.”

Frasalget af de sorte selskaber vil frigøre over en milliard kroner. Hvad ser Ansvarlig Fremtid, at de bliver brugt på?

”Vi ser gerne, at investeringerne bliver placeret i noget, der er lønsomt. Hvis det er grønne investeringer, så er det rigtig fint, at det kan gå hånd i hånd. Men det er klart, at hvis man kun investerede i grøn energi og grøn teknologi, så ville man være lidt udsat. Så man skal heller ikke lægge for mange æg i den samme kurv. Men vi håber generelt, at man kan lægge en strategi for at få flere og flere penge ud af de sorte selskaber og over i de grønne."

}