Dansk Magisterforening

Studerende: Usolidarisk og kortsigtet at skære i SU'en

© Hans Søndergård

Tobias Dinnesen
Del artikel:

Lea Friedberg, forkvinde for DM Studerende, lover at bekæmpe ethvert forslag om at skære i SU'en i kølvandet på De Økonomiske Råds forslag om at omlægge SU'en på kandidatuddannelsen til lån.

De studerende har ikke tænkt sig at opgive deres ret til SU på kandidatuddannelserne uden kamp.

Det er budskabet fra Lea Friedberg, som er forkvinde for DM Studerende, der repræsenterer de studerende medlemmer af Dansk Magisterforening. Hun kalder det "et angreb på den frie og lige adgang til uddannelse", når De Økonomiske Råd (DØR) foreslår at omlægge SU'en på kandidatuddannelserne til lån.

"Endnu engang beder man de unge holde for for at få nogle hurtige håndøre, så man kan forkæle dem, der allerede er sikkert i havn. Det er usolidarisk, kortsigtet og kan få rigtig store konsekvenser for den danske drøm", mener forkvinden.

"I Danmark er det ikke dine forældres pengepung, der bestemmer, hvem der kan få en uddannelse, men det kan det blive, hvis DØR får held med at gøde jorden for regeringens drøm om at slagte SU'en", fortsætter Lea Friedberg.

LÆS OGSÅ: DØR: Omlæg SU'en til lån på kandidatuddannelserne

Vil bekæmpe "socialt skævt" forslag
DM Studerendes forkvinde kalder DØR-forslaget "socialt skævt" med henvisning til blandt andet de konklusioner, som et uafhængigt forskerpanel nedsat af Dansk Magisterforening kom frem til i 2016.

"Alle ved, at det her betyder, at særligt børn af ufaglærte kommer til at stoppe før kandidaten. Vi skal altså have alle talenter i spil, derfor er uddannelsesstøtte talentstøtte", påpeger Lea Friedberg.

Og selv om DØRs forslag endnu ikke er omdannet til et konkret politisk forslag, ligesom det fremgår af tirsdagens udgave af Børsen, at eventuelle ændringer næppe vil blive foreslået på denne side af et valg, så lover DM Studerende-forkvinden, at de studerende vil bekæmpe et eventuelt forslag med næb og klør.

"Vi har før haft held med at lægge den slags usolidariske angreb på vores uddannelsesstøtte ned, og det vil vi kæmpe for igen", fortæller hun.

"Befolkningen er med os, fordi flertallet af danskerne godt kan se retfærdigheden i, at det er dit talent og ikke din pengepung, der bestemmer dine muligheder her i Danmark. Derfor er jeg også ret fortrøstningsfuld om, at de ikke får et ben til jorden med det her angreb", uddyber hun.

}