Dansk Magisterforening

Hver udflyttet arbejdsplads kommer til at koste 387.000 kr.

© Jacob Nielsen

Tobias Dinnesen
Del artikel:

Regeringen har opjusteret sit regnestykke, så hver arbejdsplads, der udflyttes, efter regeringens egne beregninger vil koste 387.000 kr. Men der er kun afsat penge til at finansiere halvdelen af udgifterne til udflytningen, og det bekymrer Camilla Gregersen, DM’s formand.

Inden udgangen af 2019 skal der være etableret 4.119 statslige arbejdsplader uden for København, og af dem er det godt 1.800 arbejdspladser, der flyttes, mens resten er nye job, der etableres i henholdsvis Forsvaret og SKAT.

Selve øvelsen forventes at komme til at koste 550 mio. kr., og det svarer til godt 387.000 per udflyttet arbejdsplads, oplyser regeringen. Da regeringen gennemførte den første udflytningsrunde, regnede den med, at hver arbejdsplads ville koste 250.000 at flytte.

Det tal har imidlertid ikke vist sig at holde stik, og derfor opjusterer regeringen forventningerne til udgifterne til den enkelte udflytning. Samtidig oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse, at der er afsat 150 mio. kr. på næste års finanslov, og at der i alt vil blive afsat 300 mio. kr. til såkaldt ”medfinansiering” af udflytningsomkostningerne.

Det betyder med andre ord, at de resterende 250 mio. kr., som udflytningen ifølge Finansministeriets beregninger kommer til at koste, skal findes i de eksisterende budgetter for de berørte statslige arbejdspladser. Og det er langt fra godt nok, hvis udflytningen skal blive en succes, mener Camilla Gregersen, DM’s formand.

”Det bekymrer mig, at regeringen kun vil medfinansiere godt halvdelen af udgifterne til flytning af de statslige arbejdspladser. Det virker useriøst og harmonerer dårligt med de ellers positive intentioner, som vi langt hen ad vejen hører fra regeringen”, mener hun.

”Det kan kun føre til besparelser og i alt færre stillinger. De ansatte skal løbe hurtigere, og borgerne får en ringere service som følge af besparelserne. Det er positivt, at der kommer akademiske arbejdspladser i hele landet, men regeringen burde kigge efter andre måder end blot at flytte arbejdspladser”, fortsætter hun.

Mere sidemandsoplæring skal skabe hurtigere resultater
Innovationsminister Sophie Løhde (V) forklarer den øgede udgift til udflytning af den enkelte arbejdsplads med, at man, modsat den første udflytningsrunde, satser benhårdt på at lade den erfarne medarbejder, som ikke har tænkt sig at flytte med, hjælpe den nyansatte i provinsen i gang. Det betyder i sagens natur, at der vil være en periode med dobbeltbemanding.

”Det bliver dyrere pr. styk, fordi vi har lært af den første udflytningsbølge. Erfaringerne viser nemlig, at man får det mindste afbræk i produktionen – tab af flyvehøjde, som jeg plejer at kalde det – hvis man benytter sig af sidemandsoplæring”, fortæller innovationsministeren til Jyllands-Posten.

Og det er en positiv udvikling, mener Camilla Gregersen, som dog ikke helt forstår, at regeringen ikke allerede i forbindelse med den første udflytningsrunde indså, at det ville blive dyrere end deres beregninger.

”Det er godt, at regeringen har lyttet til de indvendinger og løsningsforslag, vi er kommet med. Der er en række ting, man kan gøre anderledes, og sidemandsoplæring er en af de ting, vi har peget på. Og selvfølgelig koster det penge at skabe en bedre proces, hvilket regeringen burde have haft øje for allerede ved den første runde af flytninger”, pointerer DM-formanden.

Men det er ikke nok, at regeringen har indset, at det bliver dyrere i denne omgang. Der er en række tiltag, som de lokale arbejdspladser bør kigge på, hvis de vil sikre en god proces for både de berørte medarbejdere, opgavevaretagelsen og sammenhængskraften på arbejdspladsen, mener Camilla Gregersen.

”Der er ingen tvivl om, at det er helt afgørende, at der hurtigt bliver etableret en tillidsmands-funktion på den nye arbejdsplads. Medarbejderne skal vide, hvem de kan gå til med problemer, og ved de første flytninger gik der alt for lang tid, inden det kom på plads. Derfor er jeg også tilfreds med, at der med OK18 er opnået enighed om at kunne vælge midlertidige TR-repræsentanter i forbindelse med flytningerne”, siger DM’s formand.

”I det hele taget kan vi kun opfordre til større medarbejderinddragelse i forhold til hele processen, og her agerer TR også som talerør for kollegaerne. Det er også mit håb, at arbejdsgiverne vil gøre endnu mere for at få ledere til at rejse med. Vi ved, at manglende ledelse har skabt problemer i første runde, og det skal der rettes op på med de kommende flytninger”, uddyber hun.
}