Dansk Magisterforening

Regeringen kritiserer regler for udenlandske forskere - men var selv med til at stramme dem

© Pressefoto

Af Troels Kølln
Del artikel:

På to år er syv udenlandske forskere blevet politianmeldt for deres arbejde her i landet. Det er en praksis, der er blevet kritiseret af flere ministre. Det er ellers dem selv, der har været med til at skærpe reglerne.

Søren Pind (V): ”Meget lidt gennemtænkt”.
Inger Støjberg (V): ”Det er ikke hensigtsmæssigt, og derfor skal vi have det ændret”.
Lars Løkke (V): ”Godt at ministeren ser på regler og administration. Vi har brug for udenlandsk inspiration”

Udmeldingerne fra Venstre-toppen var klare, da det kom frem at udenlandske forskere bliver politianmeldt for at udføre arbejde, der ellers opfattes som en almindelig del af forskerstillingerne – herunder pd.d.-vejledning og oplæg for offentlige myndigheder. Reglerne skal ændres, siger de tre ministre, dog uden at have præsenteret konkrete ændringer.

Men det er faktisk dem selv, der har været med til at stramme den lovgivning, de kritiserer. Det skriver Politiken. Og det burde stå rimelig klart i hukommelsen, for det skete for bare to år siden, den 26. januar 2016, da man vedtog den såkaldte smykkelov, der blandt andet giver politiet lov til at beslaglægge værdigenstande værdier fra flygtninge.

”Det skete med udlændingelov L87 – den meget omtalte ’smykkelov’. Lovens hovedformål var at dæmme op for flygtningestrømme på de danske motorveje. Mindre kendt er det, at regeringen samtidig øgede straffen for udlændinge, der uforvarende bryder ’stedfæstningen’ i deres arbejdstilladelse. Det er denne paragraf, Brooke Harrington og flere andre er blevet politianmeldt efter”, skriver Politiken.

Og bare 12 dage efter lovforslagets fremsættelse blev økonomen Jimmy Martinez-Correa anmeldt til Politiet af Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, skriver avisen.

Lovgivningen, der giver mulighed for at straffe de udenlandske forskere, hvis de udfører arbejde uden for den arbejdsplads, der er registreret hos myndighederne, har eksisteret siden 1908, hvor man indførte en den såkaldte polaklov. 

Senere har bl.a. også justitsminister Morten Bødskov (S) stået i spidsen for en udvidelse af Siris beføjelser. Men det er en ny udvikling, at styrelsen er begyndt at politianmelde, siger universiteterne ifølge Politiken.

En aktindsigt fra Magisterbladet viser, at styrelsen har anmeldt syv udenlandske forskere de seneste to år.

Inger Støjberg siger til Magisterbladet, at hun ikke ønsker at udtale sig om sagen.

}