Dansk Magisterforening

Pensionskasser stopper investeringer i tobak

Af Troels Kølln
Del artikel:

To pensionsselskaber har besluttet sig for at stoppe investeringer i tobak. I MP Pension har bestyrelsen ikke taget stilling til spørgsmålet, men pensionskassens politik for ansvarlige investeringer skal revurderes til foråret.

Pensionsselskaberne PenSam og Lærernes Pension har besluttet at stoppe investeringer i tobaksindustrien på vegne af de i alt 550.000 medlemmer. Det sker efter hård kritik fra Kræftens Bekæmpelse, der længe har kritiseret danske pensionskasser for ikke at sortliste tobaksindustrien.

Det sætter tanker i gang hos MP Pension, der netop har konstitueret den nye bestyrelse efter vinterens valg.

”Selvfølgelig er vi som pensionskasse i første omgang sat i verden for at give højt afkast til medlemmerne, men vi har også et samfundsmæssigt ansvar. Derfor tænker jeg, at det her selvfølgelig er noget, vi skal diskutere og overveje", siger bestyrelsesformand Egon Kristensen.

"Vi er en medlemsejet organisation, så vi vil gerne lytte til medlemmerne, og hvis det er den vej, de ønsker at gå, skal vi kigge på det. Men det er ikke er noget, vi har diskuteret konkret i bestyrelsen endnu”, siger bestyrelsesformanden i MP Pension.
 
MP Pension har arrangeret to dialogmøder i Aarhus og København, hvor de inviterer medlemmerne og Kræftens Bekæmpelse til at diskutere netop spørgsmålet om investeringer i tobak. Her håber Egon Kristensen, at høre mere fra medlemmerne om deres syn på sagen. 
 
Hvad tænker du selv? Bør MP Pension fortsat investere i tobaksvirksomheder?
 
”Jeg er faktisk meget i tvivl. Jeg kan godt følge argumentet fra PenSam og Lærernes Pension. Men jeg er også påpasselig med de hurtige løsninger og kan være nervøs ved, at det nok  er mere komplekst end som så. Det letteste ville jo være bare at sælge de tobaksaktier, for mere fylder de heller ikke vores portefølje. Men hvor går grænsen? Hvis vi nu stopper investeringer i tobak, hvad så med alkohol, sukker og hvor går grænsen så?  Og skal vi hver gang der er en sag i pressen, rette vores investeringer?”, siger Egon Kristensen.

LÆS OGSÅ: Magistrenes pensionskasse investerer stadig i tobaksindustrien

Det glæder MP Pensions nyligt valgte bestyrelsesmedlem, Tobias Bornakke, at PenSam og Lærernes Pensions sælger tobaksaktierne fra. Det er nemlig et tegn på en ny udvikling måde at tænke investeringer på, mener han.

"Tidligere mente næsten alle investorer, at samfundsmæssige hensyn naturligvis ville skade afkastet. Sådan tænker man i stigende grad ikke længere”, siger Tobias Bornakke.
 
”Vi har simpelthen fået mange flere investeringsmuligheder de seneste år, og det gør, at vi bedre kan vælge til og fra ud fra samfundsmæssige hensyn også. Man kan tænke på det som et supermarked. Før i tiden havde vi et udvalg som en lille landsbykiosk, der havde én slags mælk, så den må man vælge. Nu har vi en Bilka, hvor man kan få bønner fra Turkmenistan og t-shirts fra Kina, og så er det rimeligt at stille spørgsmålstegn ved, om vi har brug for alle varerne. Der er plads til at vælge”..
 
Hvad er dit eget syn på sagen? Bør MP Pension investere i tobaksindustrien?

”Jeg er ikke fuldstændig afklaret og ser frem til at få en medlemsdebat om det. Men grundlæggende set mener jeg, at der er aktier, vi kan undvære”, siger Tobias Bornakke.

Det er en diskussion, som MP Pensions bestyrelse vil tage fat på i dette forår, siger bestyrelsesformand Egon Kristensen. Men i stedet for at fokusere på enkeltsager vil han hellere lægge kræfterne i at forbedre pensionskassens generelle politik for ansvarlige investeringer.
 
”For mig er det vigtigste at skabe nogle gode generelle retningslinjer, så vi vælger vores investeringer ud fra objektive kriterier og ud fra et samlet grundlag i stedet for at vurdere det sag for sag. Det vil være mere konsekvent”, siger Egon Kristensen.

Tobias Bornakke ser også frem til at kigge nærmere på MP Pensions politik for ansvarlige investeringer.
 
”Det er en rigtig god idé at kigge på dem og se, om de er for juridisk orienterede. For der er ingen juridiske problemer i at investere i tobaksaktier, men derfor kan man godt have nogle etiske overvejelser om, at man ikke ønsker at investere i dem”.

}