Dansk Magisterforening

”Man burde studere meget nøje, hvad de gør i Island”

Af Troels Kølln
Del artikel:

Island har som det første land i verden indført kontrol med ligeløn i landets virksomheder – med mulighed for bødestraf for ikke at følge reglerne. Island er langt foran alle andre i forhold til ligestilling, siger kønsforsker, der ser Danmark sakke stadigt længere bagud.

Alle islandske virksomheder med mindst 25 ansatte skal fremover dokumentere, at mandlige og kvindelige ansatte få lige løn. Gør de ikke det, bliver de tildelt bøder.

Målet er at reducere de lønforskelle mellem mænd og kvinder, der ikke kan forklares ud fra forskelle i uddannelsesniveau, erfaring, ansvarsområder og anciennitet. Ikke overraskende er loven blevet kritiseret kraftigt af erhvervslivet, der mener, det er for bureaukratisk. Social- og ligestillingsminister Thorsteinn Viglundsson mener imidlertid, at fordelene opvejer ulemperne.

”Forskellen i ligelønnen er desværre en del af det islandske arbejdsmarked, og det er på tide at gribe til radikale metoder; vi har viden og mulighed for at komme forskellene til livs”, har han sagt til avisen The Guardian.

Det er en tilgang, som Danmark kunne lære noget af, siger kønsforsker Drude Dahlerup.

”Island er den seneste tid hoppet langt forbi alle os andre i forhold til ligestilling. De begyndte med bedre øremærkning af barsel til mænd, og nu er de nok verdens første land, der gør noget hårdslående ved ligelønsproblemer. Man kan så undre sig over, at det overhovedet føles exceptionelt, når nogen forsøger at sikre noget, som alle ellers går ind for”, siger Drude Dahlerup, der er professor emerita ved Stockholm Universitet og adjungeret professor på Roskilde Universitet.

Island ligger nu i toppen af Global Gender Gap Index, hvor Danmark er røget ned på en 14.plads, pointerer hun.

”Man burde studere meget nøje, hvad de gør i Island. Vi har i Danmark vænnet os til at have en masse ligestillingslovgivning, der ikke rigtig virker. Det værste ved det hele er, at vi affundet os med det, og det er farligt, for så gør man ingenting ved det. Det gælder også de fleste fagforeninger. Det er snart længe siden, vi sidst har set strejker eller protester mod ulige lønninger”, siger Drude Dahlerup.

Vi kan lære af den islandske fandenivoldskhed
Ligestillingen i Island viser sig også i det politiske system, mener hun. 48 % af medlemmerne i det islandske parlament, Altinget, er kvinder, og landet har nu for anden gang fået en kvindelig statsminister.

”Island har været ude for en utrolig politisk omvæltning de seneste 10 år. Da særligt unge mænd kørte landet i sænk under finanskrisen, udløste det et kvindeoprør, hvor kvinderne gik på gaden og bankede skeer mod gryder i protest, og der er nu meget stærke kvinder i islandsk politik”, siger Drude Dahlerup.

”Der er noget fandenivoldskehd over islandsk politik. Når alt har ramlet sammen, og alting har været kaos, får man også lysten til at sige: Så kan vi også lave mere radikal lovgivning, der skal få styr på problemerne i samfundet. Det kan vi lære noget af herhjemme”.

}