Dansk Magisterforening

Store strejker på britiske universiteter

© UCU

Farhiya Khalid
Del artikel:

Uenigheder om ændringer i pensionsordninger har ført til, at tusinder af universitetsundervisere strejker på de britiske universiteter.

De britiske universiteters paraplyorganisation Universities UK’s planer om at forringe universitetsunderviseres pensionsordninger har ført til strejker på højere læreanstalter på tværs af Storbritannien.

Ændringen i pensionsordningerne ville føre til, at underviserne gik fra en fastsat pensionsindkomst baseret på løn og anciennitet til en ordning, hvor pensionsindkomsten vil afhænge af faktorer som indbetaling, samt hvordan pensionsinvesteringerne klarer sig på aktiemarkedet. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Torsdag varslede undervisere fra 57 institutioner derfor, at de ville gå med i en større strejke fredag. Titusindvis af undervisere og andet personale udvandrede således fra deres respektive arbejdspladser. Strejken, der tæller institutioner som Oxford, Cambridge, Newcastle Universitet og Goldsmiths University of London, er planlagt til at vare i 14 dage.

Kommercialisering af uddannelse
Natalie Fenton, der er professor i medier og kommunikation på Goldsmiths, beskriver en forringelse af underviseres pension som en ”politisk beslutning”, der vil sætte hundrede af tusinder i ”pensionsfattigdom”.

“Vi har et fuldstændigt markedsliggjort system, der tillader disse mennesker at tage disse beslutninger”, udtaler professoren i Financial Times.

Strejken handler altså ikke om de mulige forringelser af pension alene, men også om bekymringer i forhold til nedskæringer på uddannelsesområdet generelt, herunder den egenbetaling, der er blevet indført i England, Wales og Nordirland.

Geoff Abbott, der er underviser på Newcastle Universitet og aktiv i University and College Union (UCU), som er de universitetsansattes fagforening, udtaler, at ændringerne i pensionen er ”en del af bevægelsen mod kommercialiseringen af uddannelse”.

Aktionen er ifølge The Guardian det største i de britiske universiteters historie. Hvis man ikke finder en løsning, truer medarbejderne med at forlænge strejken, så det går ud over de studerendes afsluttende eksaminer og dimission, skriver avisen.
}