Dansk Magisterforening

Nu vil DSF kortlægge kønschikaneproblem på universiteterne

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

På bagkant af en række historier i bl.a. Magisterbladet vil Danske Studerendes Fællesråd nu stå for en national undersøgelse, der skal afdække problemet med kønschikane blandt studerende. Kun med hard core data kan vi forpligte universiteterne til at handle, siger forkvinde.

Danske studerende på samtlige højere læreranstalter kan se frem til at modtage et spørgeskema fra Danske Studerendes Fællesråd (DSF) om deres oplevelser med kønschikane og en sexistisk kultur i studiemiljøerne.

Det står klart, efter at bl.a. rundspørger fra både DM og Djøf har dokumenteret, at sexisme er hverdag for mange studerende, når de er på universitetet eller passer deres studiejob.

Nu skal problemet kortlægges nationalt. Det siger Sana Mahin Doost der er forkvinde i DSF.

"Ingen kan ignorere problemet, hvis vi har kortlagt det. Derfor sætter vi nu gang i den nationale undersøgelse”, siger Sana Mahin Doost.

læs også: Anonyme klager om sexchikane oversvømmer eliteuniversitet

Giv os en studenterombudsmand
Studenterforkvinden har netop været til et møde med Danske Universiteter, hvor hun har præsenteret de studerendes ønsker for, hvilke elementer en øget indsats kan indeholde.

”Vi har foreslået universiteterne at indføre nogle helt simple procedurer for, hvor de studerende kan anmelde sager – også anonymt – og hvor de kan få hjælp. Jeg håber også, at afdækningen af de mange sager om hverdagssexisme giver os momentum for at få en juridisk uafhængig studenterombudsmand, der skal arbejde for at sikre de studerende et ordentligt arbejdsmiljø”, siger Sana Mahin Doost.

 De studerendes forkvinde er ikke mindst inspireret af, hvad søsterorganisationerne i England har gjort, både når det gælder rådgivning, anonyme tjenester og meget tydelige regelsæt.

”Vi kan også se, der er et behov for at opkvalificere studenterrepræsentanterne, så de kan varetage den svære opgave”, påpeger Sana Mahin Doost. 

Læs også: Eliteuniversitet: Bryd tavsheden

Et eksempel er ét for meget
Rektorformand Anders Bjarklev siger til Akademikerbladet.dk, at han kun kan bifalde DSF´s initiativ om en national kortlægning af hverdagssexismen.

”Danske Universiteter er helt enige med studenterorganisationerne i, at her er et område, som skal diskuteres og afdækkes. Ét eksempel på hverdagssexisme blandt studerende er ét for meget,” siger Bjarklev.  

Det er op til det enkelte universitet at beslutte, om der er behov for en øget indsats på rådgivningen og beskyttelse af de studerende, påpeger formanden for rektorkollegiet.

”På DTU, hvor jeg er rektor, vil det blive besluttet i samarbejde med DTU´s studerende, hvad vi gør. Men måske har et andet universitet brug for en anden medicin”, siger Anders Bjarklev.

}