Dansk Magisterforening

Svensk universitet reddede ph.d.-studerende fra IS

© Magnus Bäck

William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Lunds Universitet hyrede fire bevæbnede mænd til at redde en af deres ph.d.-studerende fra en IS-krigszone.

Lunds Universitet gav i 2014 en af deres ph.d.-studerende et udsædvanligt personalegode: fire bevæbnede mænd og en redningsaktion.

Den ph.d.-studerende, irakiske Firas Jumaah, tilhører yazidi-minoriteten – en minoritet, der er blevet forfulgt af IS. Den uheldige ph.d. befandt sig i sommeren 2014 med sin familie i en by i Irak omringet af IS-krigere, og det var af den grund, at hans universitet besluttede sig for en redningsaktion, skriver Lunds Universitets Magasin (LUM).

Det var hans vejleder, Charlotta Turner, der satte gang i redningsaktionen.

”Det, der skete, var helt uacceptabelt, jeg blev så sur over, at IS skulle trænge sig ind i vores verden, udsætte min ph.d.-studerende og hans familie for dette og forstyrre forskningen”, siger hun til LUM.

Det lykkedes hende at få chefernes opbakning til at hyre et sikkerhedsfirma til at redde Firas Jumaah ud af kniben.

To store biler med bevæbnede mænd rullede snart efter ud af farezonen med Firas Jumaah, hans kone og hans to små børn som passagerer.

”Vi fulgte sikkert ikke hver regel til punkt og prikke, men Firas og hans familie risikerede at blive dræbt og det hastede”, siger Charlotta Turner.

Firas Jumaah er i dag dimitteret fra Lunds Universitet, har fået permanent opholdstilladelse i Sverige og arbejder på en lægemiddelvirksomhed i Malmø. Han tør ikke vende tilbage til Irak i frygt for, at IS’ ideologi stadig lever der.

”I Irak turde jeg aldrig sige, at jeg var yazidi, i Sverige er jeg lige så meget værd som alle andre. Jeg føler mig stærk, jeg er en del af sammenholdet, og jeg gør mine pligter for det”, siger han til LUM og tilføjer, at regler som er lige for alle er noget, der er ”jättebra” ved Sverige.

}