Dansk Magisterforening

Kursskifte: Socialdemokratiet stemmer imod kritiseret lovforslag om opholdskrav

© Colourbox

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Danskere, der arbejder i udlandet, mister retten til dagpenge, når de vender hjem. Det er konsekvensen af en skatteaftale, som Socialdemokratiet nu ikke længere vil stemme for.

Når Folketinget inden længe skal færdigbehandle regeringens lovforslag om at indføre opholdskrav for retten til dagpenge, bliver det uden Socialdemokratiet.

Dermed retter partier sig efter den omfattende kritik, der har været af skatteaftalen, siden den blev indgået i februar mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

”Det vælter ud med problemer, har hele udvalgsbehandlingen vist, og derfor stemmer vi imod”, siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) til DR Nyheder.

Ifølge aftalen skal man have opholdt sig i Danmark, EU eller et EØS- land i syv ud af de seneste otte år for at være berettiget til dagpenge, når aftalen er fuldt indfaset.

Forlaget skal gøre det svære for udlændinge at få adgang til dagpenge, men ifølge beregninger fra beskæftigelsesministeriet vil fire ud af ti, der bliver ramt af loven, svarende til 1.750 personer, være danskere, der arbejder i udlandet.

Allerede i februar beskrev Magisterbladet, at blandt andet danske forskere, der opholder sig på universiteter i udlandet, og udstationerede for udenrigstjenesten eller NGO’ere ville blive straffet af de nye regler. Disse er senere udtaget af lovforslaget, men loven vil fortsat ramme personer, der på kontrakt ved en udenlandsk virksomhed.

Mister 600.000 kr.
Men vedtagelsen af lovforslaget bliver altså nu uden Socialdemokratiet.

”Vi synes ikke, det er fair, at man går herhjemme i mange år som almindelig dansker, betaler til dagpenge, tager ud i et år og en dag, og så kan man ikke få dagpengene. Det vil vi selvfølgelig kigge på, for det er ikke i orden”, siger Leif Lahn Jensen.

Til spørgsmålet om, hvorvidt Socialdemokratiet vil rulle loven tilbage i tilfælde af et regeringsskifte, siger Leif Lahn Jensen:

”Vi vil i hvert fald kigge på, hvordan det skal gøres ordentligt. At rulle det tilbage er ikke det, vi vil, fordi vi vil jo stadig gå ind for optjeningsprincipper. Opholdskravet er stadig fornuftigt, hvis det bliver gjort ordentligt”.

Bliver forslaget vedtaget, vil danskere der fx har arbejdet i Kina eller USA i mere end 12 mdr. miste dagpengeretten, også selvom de har betalt dagpengekontingent i årevis.   

Senest er det kommet frem, at staten selv beholder pengene fra forsikrede a-kassemedlemmer, selv om de mister retten til dagpenge. Ifølge et svar til Folketinget  fra beskæftigelsesministeren, svarer det til, at de første 100 personer, som skønnes at blive ramt af reglerne, samlet mister 600.000 kr.

}