Dansk Magisterforening

LO kan også gå solo på det kommunale område

© Ricky John Molloy

Tobias Dinnesen
Del artikel:

Går LO også solo på det kommunale område? Socialpædagogerne og HK vil ikke love, at de vil strejke, hvis lærerne ikke får en ny aftale om deres arbejdstid, mens 3F ikke vil i konflikt over spisepausen.

Da LO natten til onsdag valgte at gå enegang i forhandlingerne med Danske Regioner og acceptere en aftale, som hverken FTF eller AC kunne tilslutte sig, har det måske åbnet pandoras æske på især det kommunale område.

I hvert fald vil hverken Socialpædagogerne eller HK vil onsdag morgen love, at de vil gå i strejke, hvis lærerne ikke får en ny arbejdstidsaftale. Det skriver avisen.dk.

Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, peger på, at konfliktgrundlaget, ifølge ham, udelukkende handler om reallønsfremgang og parallel lønudvikling. Det får avisen.dk til at spørge, om det så betyder, at lærernes arbejdstid ikke er en del af konfliktgrundlaget:

”Det er en knast. Det er ikke en del af det fælles konfliktgrundlag, som vi vedtog sammen”, lyder svaret fra Benny Andersen.

Lignende toner lyder der fra formanden for HK/Kommunal, Bodil Otto, der heller ikke vil love lærerne noget.

”Vi har hele tiden sagt, at vi vil hjælpe lærerne så langt i mål, som vi kan”, forklarer hun til avisen.dk.

Også Ellen Lykkegård, formand for 3F Offentlig, åbner for, at der kan laves en aftale på det kommunale område, uden at alles ønsker er opfyldt.

"Skulle vi komme i den situation, at vi har alt indholdet på plads undtagen spisepausen, så er vi der, at vi ikke kan forestille os at gå i en konflikt kun baseret på spisepausen. Så vil vi forhandle videre. Er der andre grupper, der vil gå fra bordet, så er det deres gode ret. Men hos os er det afklaret, at skulle vi komme i den situation, så bliver vi siddende og forhandler videre", siger hun til Politiken.

LÆS OGSÅ: Ekspert: LO's aftale med regionerne fører til konflikt

Holder musketéreden?
Det er ellers under parolen #EnLøsningForAlle, at de faglige organisationer samlet har båret tre hovedkrav ind i forhandlingerne, der gjaldt reallønsfremgang, lærernes arbejdstid og en overenskomstsikring af den betalte frokostpause.

Nattens udvikling får dog Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, til at begrave den såkaldte musketéred.

”Det kan ikke tolkes på anden måde, end at musketéreden er skudt sønder og sammen nu”, siger han til Ritzau.

Han peger på, at ballet nu er åbnet, fordi der er lavet gennembrud på ét område, og at den aftale uvægerligt vil skubbe til forhandlingerne på de andre områder. Men hvor han forestiller sig, at der kan ske sologang på det kommunale område, så forholder det sig anderledes på det statslige område, mener arbejdsmarkedsforskeren.

”De har deres egen musketéred internt i staten, det er en for alle og alle for en. Så der kan LO-grupperne ikke hoppe af”, siger han til Ritzau.

Onsdag er forhandlernes på det kommunale område indkaldt til kl. 10, mens de statslige forhandlere efter planen skal møde kl. 13.
}