Dansk Magisterforening

Dom: Tidsbegrænsede deltidsansatte har ikke krav på pension

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Universitetsansatte i midlertidige stillinger på deltid har ikke krav på pensionstillæg med deres løn, fastslår Højesteretsdom. Dommen udstiller vores skrøbelighed, siger en talsmand for de løst ansatte.

Højesteret har givet RUC medhold i, at fire deltidsansatte undervisningsassistenter i tidsbegrænsede ansættelser ikke har krav på pension af deres løn.

I samme sag har de fire til gengæld fået hævet en godtgørelse fra 25.000 til 75.000, fordi deres tidsbegrænsede ansættelser er forlænget flere gange ud over de tilladte to.

Akademikerne, der har ført sagen, noterer sig med tilfredshed, at godtgørelsen er hævet.

”Men det vil også være nødvendigt, at vi får drøftet konsekvenserne af dommen med Uddannelses og Forskningsministeriet”, siger formand Lars Quistgaard i en pressemeddelelse.

Det udstiller vores skrøbelighed
DM´s formand Camilla Gregersen er tilfreds med at have fået rettens ord for, at arbejdsgiverne ikke bare kan forlænge personer i tidsbegrænsede ansættelser i en uendelighed.

”Det er for mange en utryghed at arbejde på midlertidige kontrakter, og derfor er det vigtigt, at reglerne på området overholdes”, siger Camilla Gregersen.

Dan Hirslund repræsenterer en gruppe løstansatte forskere og undervisere på KU, ansat i midlertidige stillinger. Dommen er med til at undergrave rettighederne for post.doc´er, undervisningsassistenter og andre i tidsbegrænsede ansættelsesforhold, mener han.

”Vi skal acceptere forhold, der er dårligere end de er for faste medarbejdere. Det er forkert og det udstiller vores skrøbelighed. Jeg håber, at de faglige organisationer vil bruge dommen som en anledning til at øge presset på arbejdsgiverne, så vi kan få skrevet nogle bedre vilkår ind i aftalerne for de midlertidigt ansatte”, påpeger Dan Hirslund.

”Det er derfor vi fører sager som den her”
Heller ikke godtgørelsen til universitetet for at ansætte ud over de to tilladte tidsbegrænsede perioder er kun af det gode, påpeger talsmanden for de løstansatte vip´er.

”Selv om den regel blev indført for at beskytte folk fra at gå fra den ene midlertidige kontrakt til den næste, så hører jeg fra mange, at den i praksis forhindrer dem i at bevare en tilknytning til universitetet, som jo i sidste ende er det, der kan føre til et fast arbejde”, siger Dan Hirslund.

I Dansk Magisterforening ærgrer det Camille Gregersen, at dommen ikke også sikrede, at de tidsbegrænsede medlemmer skulle ligestilles med de øvrige ansatte på spørgsmålet om pension.

”Vi arbejder hele tiden for at sikre, at de vilkår, som tidsbegrænsede ansætte er underlagt, skal være langt bedre end i dag. Det er derfor fører vi sager som den her," siger Camilla Gregersen.

}