Dansk Magisterforening

Konservative Studenter holder debat om afrikaneres lave intelligens

© Foto: Lars Hellmund

Af Troels Kølln
Del artikel:

Afrikanere er mindre intelligente end nordeuropæere, og indvandreres lave IQ truer det danske demokrati. Det er synspunkter, som Konservative Studenter på Aarhus Universitet gerne vil have til debat med et kommende arrangement med den kontroversielle forsker Helmuth Nyborg.

Ungdomsforeningen Konservative Studenter fra Aarhus Universitet afholder 28. september et debatarrangement med den kontroversielle forsker Helmuth Nyborg. Det skriver Forskerforum.

Helmuth Nyborg er kendt for at argumentere for, at afrikanere af genetiske årsager har lavere IQ end europæere, og at indvandreres lave intelligens truer det danske velfærdssamfund.

Det er vigtige synspunkter at få frem, mener formanden for Konservative Studenter, Kim Risbjerg Madsen.

”Den forskning, han er kommet frem til, er interessant. Han kommer til at tale om de resultater, han er nået frem til om forskelle i intelligens fra kontinent til kontinent, hvor han siger, at alt andet lige har folk fra Afrika lavere IQ end folk fra Danmark, ligesom danskere lavere IQ end folk fra nogle lande i Asien. Det håber vi at kunne lære noget af, skabe noget nysgerrighed og starte en debat om emnet”, siger Kim Risbjerg Madsen.

Helmuth Nyborg holdt i august et lignende oplæg hos en anden politisk organisation, American Renaissance, der af en ekstremismeforsker beskrives som ”en erklæret ‘white supremacy/white nationalist organization’, som i USA forbindes med racisme”. Det har Forskerforum skrevet tidligere.

Kim Risbjerg Madsen er imidlertid ikke bange for at blive sat i bås med racister og højreekstremister. Og han afviser, at foreningen deler Nyborgs synspunkter.

”Bare fordi man arrangerer et oplæg, deler man ikke nødvendigvis talerens holdninger. Vi skal jo ikke være et eller andet ekkokammer, hvor man bare bekræfter hinanden hele tiden og taler om, at venstrefløjen er frygtelig. Vi vil også gerne stille spørgsmålstegn ved vores egne holdninger”, siger Kim Risbjerg Madsen, der selv er økonomistuderende.

Konservative Studenter: Det handler om ytringsfrihed
Konservative Studenter har tidligere ventet halvanden måned på svar på at låne lokaler til arrangementet, angiveligt på grund af Helmuth Nyborgs kontroversielle forskning. Dengang kaldte Kim Risbjerg Madsen det for ”en form for censur eller sindelagskontrol” til TV2 Østjylland.

Efterfølgende har pressechef på Aarhus Universitet beklaget og kaldt det for en kommunikationsfejl, og foreningen har nu fået lov til at gennemføre foredraget i lokaler på universitetet. Det glæder Kim Risbjerg Madsen.

"Det var klart et problem, da vi ikke kunne få lokaler til arrangementet. Det var derfor, vi råbte vagt i gevær og sagde, at det ville vi ikke finde os i. Hvis det blev normalt, ville det jo være et problem for ytringsfriheden. Men nu har studiechefen sagt, at det var en fejl, og så lægger vi det bag os", siger han.

Aarhus Universitet forklarer til Magisterbladet, at forsinkelsen var en fejl, der skyldtes nye procedurer for lokaleudlån, ikke Helmuth Nyborgs person. Procedurer, som universitetet har indført efter sidste år at have modtaget et brev fra daværende uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs, hvor ministeren ifølge universitetsavisen Omnibus skrev følgende:

"Det er min helt klare holdning, at arrangementer på videregående uddannelsesinstitutioner altid skal foregå i overensstemmelse med danske demokratiske værdier baseret på frihed, mangfoldighed og respekt for grundlovssikrerede rettigheder".

Helmuth Nyborg: Jeg har da sikkert undervist for nazister
Helmuth Nyborg er selv ikke overrasket over, at arrangementet har vist sig svært at gennemføre. Han mener ikke, at Aarhus Universitet reelt er åbne over for alle synspunkter, særligt ikke hans egne. Det vil han dokumentere til selve debatarrangementet, fortæller han Magisterbladet.

"Jeg vil give eksempler på, at Aarhus Universitet og andre udøver kollektivt, akademisk bedrag. Det vil sige, at man forholder offentligheden og politikerne relevante oplysninger om menneskets biologiske natur. Man selekterer særlige oplysninger og benægter massive, signifikante oplysninger, som jeg har dokumenteret. Det er irriterende og tidsrøvende. Det bringer ingen videre, og man forsøger at benægte kendsgerninger", siger Helmuth Nyborg.

I 2006 blev Nyborgs forskning kritiseret for at være mangelfuld og fejlbehæftet af et udvalg nedsat af Aarhus Universitet bestående af tre professorer. I juli 2007 fandt Udvalgene vedrørerende Videnskabelig Uredelighed (UVVU), at der ikke var grundlag for at betegne Nyborgs videnskabelige arbejde som uredeligt.

Om kritikken af, at han har deltaget i en konference for en organisation knyttet til alt-right-bevægelsen, der groft sagt mener, at hvide mennesker er genetiske og moralske overlegne, siger Helmuth Nyborg:

”Lad mig gøre min stilling helt klar. Hvis nogen beder mig om at få et foredrag om min forskning, så får de det – uanset hvem de er. Jeg har forelæst for hundredvis af organisationer, og nogle har da sikkert også været nazistiske. Det er jeg fuldstændig ligeglad med. Alle fortjener at få adgang til et videnskabeligt budskab. Og selv om jeg har undervist for blindesamfundet, er jeg endnu ikke blevet blind."

Ingen provokation
Konservative Studenter bliver i Forskerforum kritiseret for at afholde arrangementet som en provokation og for at skabe omtale. 

"Ytringsfriheden for løgn og bedrag er tilsyneladende vigtigere for Konservative Studenter end sund, akademisk kritisk sans", siger en anonym kilde til bladet.

Det afviser formand Kim Risbjerg Madsen:

"Jeg hæfter mig ved, at vedkommende ikke aner, hvad han taler om. Og så må jeg bare sige, at jeg ikke i min vildeste fantasi havde forestillet mig, at det ville vække så meget opsigt. Vi har før haft andre kontroversielle talere uden problemer."

Rettelse: Magisterbladet skrev oprindeligt, at Aarhus Universitet gav afslag på at udlåne lokaler til arrangementet. Der var imidlertid ikke tale om et direkte afslag, men snarere usædvanligt lang ventetid.


}