Dansk Magisterforening

Efter hård kritik: Minister afblæser sammenlægning af kunstskoler

© Bjarke Ørsted, pressefoto

Af Troels Kølln
Del artikel:

Kulturminister Mette Bock melder nu ud, at hun ikke vil arbejde politisk for at sammenlægge de kunstneriske uddannelser. Det sker efter hård kritik af forslaget, der blev fremlagt i en rapport udgivet af Kulturministeriet. Det møder glæde på flere fronter.

Forslaget om at lægge landets kunstneriske uddannelser sammen under én stor national enhed har fået hård medfart fra blandt andet flere af Folketingets partier, rektorer på uddannelserne samt studerende, der følte sig manipuleret.

Nu melder kulturminister Mette Bock (LA) klart ud, at forslaget ikke vil blive ført ud i livet.

”Jeg kan berolige de frygtsomme: Der bliver ikke taget politisk initiativ til at tvangsfusionere de kunstneriske uddannelser”, skriver hun i et debatindlæg i Politiken.

”Når djævlens horn ikke længere skygger, kan vi forhåbentlig tage fat på en samtale om substansen,” skriver Mette Bock, der samtidig takker rapportens forfatter, Henrik Sveidahl, for at have lavet et ”rigtig godt grundlag for den kommende tids drøftelser”.

LÆS OGSÅ: Blev undersøgelse manipuleret til at legitimere centralisering af uddannelser?

”Det er modigt, klogt og meget glædeligt, at kulturministeren har valgt ikke at følge anbefalingerne fra en rapport, der på alle tænkelige måder blev født forkert. Det tyder på, ministeren er indstillet på, at tage den helt nødvendige dialog med institutionerne med henblik på at kunne imødekomme de reelle udfordringer, de har”, siger Karsten Ohrt, formand for Ny Carlsbergfondet og tidligere direktør for Statens Museum for Kunst, til Magisterbladet.

”Mit håb er, at man i den dialog ikke negligerer det faktum, at de seneste års besparelser af de kunstneriske uddannelser har en afgørende konsekvens for kvaliteten samt for institutionernes mulighed for at klæde deres elever på til den virkelighed, der møder dem efter endt uddannelse. Man kan nå et stykke med effektiviseringer, men her er man gået for langt”, siger han.

Karsten Ohrt har til Magisterbladet tidligere sagt, at der er behov for flere penge til uddannelserne.

 "Jeg kunne godt tænke mig, at de fik en bedre økonomisk baggrund. Hvis du ser på for eksempel kunstakademierne og billedkunstskolen, så bliver de hele tiden forringet, fordi de er tvunget til at spare. Der er snart ikke nogle professorer tilbage på Det Kongelige Danske Kunstakademi, fordi de hele tiden må skære folk væk”, sagde han.

Mette Bocks afvisning af en fusion af uddannelserne møder også glæde fra direktøren for Kunsthal Charlottenborg, der på Facebook skriver: ”Tak for at lytte til os. Vi glæder os til den videre dialog om at styrke de kunstneriske uddannelser i Danmark”.

LÆS OGSÅ: Centralisering er farlig for kunstnerisk faglighed

Også en af de studerende, der sammen med 11 andre studerende sendte et åbent brev til Mette Bock, da de følte sig manipuleret i en brugerundersøgelse, er tilfreds - men også afventende.

"Jeg er naturligvis meget lettet over, at planerne om en fusion af kunstskolerne er skrinlagt. Jeg er dog stadig spændt på at se, hvad næste udspil bliver, da diskussion omkring nedskæringer gennem omstruktureringer ikke stopper her, og den fortsatte nedprioritering på uddannelsesområdet ser ud til at fortsætte", siger Pernille Tornøe, elev på Den Danske Filmskole.

"Selvom det er positivt, at Kulturministeren har lyttet til reaktionerne, undrer jeg mig over hendes bemærkning om, at rapporten er blevet ”forplumret” af raseri. Det er for mig at se et udtryk for, at reaktionerne fra de studerende ikke tages som udtryk for engagement og som seriøse overvejelser, og jeg synes desværre, at tonen bliver en smule negligerende, ligesom man også så det med reaktionen på vores åbne brev", siger Pernille Tornøe.

Hun "håber meget på, at de initierende kræfter vælger at inddrage studerende og undervisere på en reelt inkluderende og seriøs måde i den videre dialog".

}