Dansk Magisterforening

De kæmper om magten over 115 milliarder kroner

Af Troels Kølln
Del artikel:

Valget til bestyrelsen i MP Pension er i fuld gang. Flere udfordrere vil fjerne investeringer i olie til fordel for grøn energi, og de bliver støttet af et medlem af bestyrelsen. Men pensionskassen skal ikke være en politisk forening styret af Enhedslisten og Alternativet, indvender en modkandidat.

115 milliarder kroner.

Så mange penge har bestyrelsesmedlemmerne i MP Pension ansvaret for at forvalte på vegne af medlemmerne. Og det er en opgave, der er rift om.

Der er netop nu valg til bestyrelsen, og fire af de opstillede kandidater har skytset rettet mod den siddende formand, Egon Kristensen, der også selv er på valg. Han har ignoreret ønskerne om at lægge medlemmernes penge i grøn energi, lyder kritikken.

”I vores pensionskasse, MP Pension, har et flertal på generalforsamlingen i flere år efterspurgt et lignende frasalg af fossile investeringer. Disse ønsker er dog blevet fejet af bordet af bl.a. den nuværende formand Egon Kristensen med henvisning til, at pensionskasserne i Danmark ved lov er pålagt at hente det højest mulige afkast hjem”, skriver de fire kandidater Troels Juel, Tobias Bornakke, Janne Gleerup og Rebecca Ettlinger i et debatindlæg i det kommende nummer af Magisterbladet.

Men investeringer i grøn energi er ikke bare etisk mere forsvarligt, det er også en bedre forretning, mener de fire kandidater.

”Fossile investeringer skal udfases snarest muligt, før de yder endnu større skade på klimaet og på afkastet af vores pensionsopsparinger”, skriver de fire kandidater.

De deler i et debatindlæg i Politiken synspunktet med de siddende bestyrelsesmedlemmer Per Clausen, som også er formand for Magistrenes A-kasse, Magnus Skovrind og tidligere formand for Dansk Magisterforening Ingrid Stage.

LÆS OGSÅ: MP Pension investerer stadig i tobaksindustrien

Kritikken bliver afvist af formand Egon Kristensen. 

”Jeg har stor tiltro til, at vores investeringsafdeling i MP Pension har godt styr på, hvorvidt det er en god investering at have aktier i olie- og gasselskaber. For lige at få proportionerne på plads, så har MP under en procent af de samlede investeringer i sådanne selskaber”, svarer han i Magisterbladet.

Egon Kristensen skriver i sin egen valgpræsentation, at han ikke ser "et modsætningsforhold mellem det gode afkast og ansvarlige og klimavenlige investeringer", men bemærker samtidig, at ”det er vigtigt, at politiske dagsordener ikke kommer til at præge arbejdet i MP Pension”.

Er MP Pension blevet en politisk forening?
Det er langt fra alle, der er enige i, at medlemmernes penge skal målrettes klimaet eller andre mærkesager.

”Jeg oplever en mere og mere politiserende bestyrelse, hvor bestyrelsens medlemmer ønsker at varetage personlige politiske holdninger gennem pensionskassens investeringer”, skriver cand.mag. Rasmus Høgh Hansen, der også stiller op til bestyrelsesvalget.

"Skal Enhedslisten og Alternativet administrere din pension?", spørger han og svarer selv:

"Samtlige medlemsvalgte medlemmer af bestyrelsen er valgt ind på et fælles valggrundlag med fokus på etik og miljø. Dette mener jeg, er et farligt grundlag for en pensionskasse. Vi skal have medlemmernes pension tilbage som primær fokus. Pensionskassen er ikke en politisk forening”, skriver Rasmus Høgh Hansen.

Valget slutter den 13. december kl. 12, og de nye bestyrelsesmedlemmer indtræder 1. januar 2018. Der skal vælges to bestyrelsesmedlemmer og tilhørende suppleanter ud af i alt ni opstillede kandidatpar. Du kan se listen over opstillede kandidater her.

LÆS OGSÅ: MP Pension investerer i firma, der ligger i skattely

}