Dansk Magisterforening

Ekspert: Informationsvirvaret fordummer os

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Facebook og Google og blevet en magtfaktor blandt nyhedsmedierne, men har vist sig også at sprede falske nyheder. Mængden af information er blevet så enorm, at det er blevet umuligt for os at navigere rundt i sandheder og falskheder, og det fordummer os, påpeger adfærdsforsker.

Mængden af digital information skyller ind over os som en tsunami. Og den river alt med sig på sin voksende færd gennem det digitale landskab.

“Mængden af information er som at kigge på ti samlebånd på én gang, som kører stadig hurtigere og hurtigere i tempo. Det bliver umuligt at skabe sig et ordentligt overblik og sværere af opnå viden”, siger adfærdsforsker på Roskilde
Universitet Pelle Guldborg Hansen, som også er medforfatter til bogen “Oplysningens blinde vinkler”, der viser, hvordan informationsstrømme både kan oplyse og manipulere os.

Selv om information er blevet meget mere tilgængelig gennem digitale nyhedsplatforme, så er ikke al information sand, og det bliver stadig sværere for borgerne at tjekke fakta, forklarer han.  

“I dag spreder en masse information sig over store afstande enormt hurtigt. Distancen gør det sværere at dobbelttjekke fakta, og det betyder, vi nemt føler os velinformeret, men at vi måske slet ikke har hverken den rigtige information eller tilstrækkelige viden til at agere i demokratiet på et oplyst grundlag”, siger Pelle Guldborg Hansen.

Falsk information hos internetgiganter
Diskussionen om misinformation spredt gennem digitale platforme er højaktuel. Presset på de to internetgiganter Facebook og Google er vokset efter Donald Trumps valgsejr i det amerikanske valg.

Facebook og Google er til stadighed de medier, hvor mange mennesker finder deres nyheder og information, og er blevet en magtfaktor i demokratiet. Men en række nyheder, der har været spredt under valgkampen på de to medier, har vist sig at være falske og har fået skylden for indirekte at medvirke til Trumps sejr.

“Vi forventer, at de platforme er objektive, og det er den fortælling, som Facebook vil gøre alt i verden for at opretholde. Derfor er de meget sårbare, når deres magt bliver udstillet. Hvis det viser sig, at den magt er baseret på usaglige kriterier, så smuldrer de”, siger medie-analytiker Jan Birkemose til Politiken og konkluderer:

“I det øjeblik, de selv indrømmer deres ansvar, påtager Facebook sig en umulig rolle som redaktør for det halve af verden. Det er et urimeligt ansvar, som ingen kan løfte”.

Der er brug for at få sorteret i nyhedsstrømmen
Pelle Guldborg Hansen forklarer, at Google og Facebook er begyndt at kigge på at sortere falske nyheder fra. Man kan ifølge ham forestille sig, at de fremover arbejder med sandhedsalgoritmer.

Der er brug for at få sorteret i nyhedsstrømmen. Instanser som pressen, som normalt har påtaget sig rollen som sandhedens vogtere, er selv kommet under et voldsomt tidspres og får sværere ved at efterleve det ansvar.

Borgerne skal derfor også lægge et pres på ngo'er og politiske organisationer, for at de skal faktatjekke magthaverne.

“Som politisk organisation skal man turde sige til sine medlemmer, at ingen kan tage stilling til alt, og derfor bliver du nødt til at have tillid til, at vi tjekker fakta for dig”, siger Pelle Guldborg Hansen.

Fagforeninger skal virkelig gå op i deres troværdighed
I dag kan borgerne selv samle en demonstration på fx Facebook uden om fagforeningerne. Det kan nemt sætte fagforeningen skakmat i en sag og i sidste ende i dens eksistensberettigelse.

“En fagforening skal derfor virkelig kere sig om sin troværdighed, for ellers kan der komme pres fra medlemmerne om, at de selv håndterer problemerne på arbejdsmarkedet”, siger Pelle Guldborg Hansen.

Men er der grund til at tro, at borgerne vil blive bedre til at håndtere al den information, og at vi med tiden kan vende det til noget positivt? Pelle Guldborg Hansen er ikke optimistisk.  

“Teknologien vinder frem, men der er aktuelt ikke noget der viser, hvad der skal redde os fra al den information andet end informationen”, siger han og påpeger:

“Verdenshistorien viser, at civilisationer med tiden kollapser. Der er ingen grund til at tro, at Europa om 300 år vil være demokratisk. Vi har aldrig haft så meget fred og velfærd, som vi har nu, og det gør, at folk tager tingene for givet. Det ender i et kollaps, og så får vi sikkert noget andet”,  siger Pelle Guldborg Hansen.  
}