Dansk Magisterforening

Mange almennyttige organisationer bryder arbejdsmiljøloven

© Foto: Lars Bech

Farhiya Khalid
Del artikel:

Godt hver tredje almennyttige organisation udarbejder ikke lovpligtige arbejdspladsvurderinger, der skal forebygge problemer med bl.a. stress, viser ny undersøgelse. Kontakt os for at få støtte, lyder det fra DM.

Lidt godt hver tredje almennyttige organisation bryder arbejdsmiljøloven, fordi de ikke udarbejder de lovpligtige arbejdspladsvurderinger (APV), der skal forebygge for eksempel stress, mobning og arbejdsulykker. Det tæller organisationer som Danmission og Operation Dagværk.

Det viser en stikprøve, som mediet Altinget har foretaget blandt 200 tilfældigt valgte små, mellemstore og store civilsamfundsorganisationer. 

“At næsten en tredjedel af en branche ikke overholder loven. Det synes jeg, er problematisk,” siger arbejdsmiljøforsker Mette Mogensen til Altinget onsdag.

Hun bakkes op af professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet, Peter Hasle, der kalder APV’en et af de vigtigste redskaber, som arbejdsgiveren kan bruge til at sikre, at de har styr på arbejdsmiljøet. 

LÆS OGSÅ: Drastisk forværring af danskernes arbejdsmiljø

Organisationerne skal selvfølgelig lave APV’er og overholde loven, siger Julia Bjerre Hunt, der er formand for DM Privat,  men hun forstår også, hvorfor det ikke altid sker. 

”Vi ved fra vores egne interne undersøgelser, at ansatte i NGO’erne tager et meget direkte ansvar for, om deres daglige arbejde gør gavn for målgruppen - hvad end det er de store globale spørgsmål eller udsatte og sårbare herhjemme. Jeg kunne forestille mig, at det er det entydige fokus på sagen og målgruppen, der gør, at arbejdsmiljøet og APV’en ikke får den nødvendige opmærksomhed”, siger Julia Bjerre Hunt.

”Desuden er der stor udskiftning i arbejdsstyrken i NGOerne. Den måde, det er finansieret på nu, gør, at der ofte bliver nedlagt stillinger det ene år, som så bliver oprettet igen året efter. Det kan selvfølgelig gøre det svært at bevare kontinuiteten og fokus”, tilføjer hun.

Julia Bjerre Hunt opfordrer organisationerne til at kontakte DM for at få støtte. 

”Vi vil gerne hjælpe dem og sikre, at det bliver gjort på en måde, hvor det ikke skal forøge det arbejdspres og den oplevelse af altid lige præcis at have hovedet oven vande, som vi hører fra mange organisationer”, siger hun.

LÆS OGSÅ: Tal om det dårlige arbejdsmiljø uden chefen

}