Dansk Magisterforening

Har der virkelig været lønfest i det offentlige?

© Nadia Fryd

Farhiya Khalid
Del artikel:

Innovationsminister Sophie Løhde siger, at lønnen i det offentlige er steget mere end i det private, mens chefforhandler for de kommunalt ansatte kalder tallene "hokus pokus". Men hvad er op og ned? Vi har spurgt Danmarks Statistik.

Det taktiske spil er i fuld gang frem mod de snarlige overenskomstforhandlinger, og de offentlige arbejdsgiver har med innovationsminister Sophie Løhde i spidsen nu meldt hårdt ud: De offentligt ansatte har fået alt for meget i løn, mener de.

”Det er uholdbart for samfundsøkonomien, at lønudviklingen i det offentlige ikke følger udviklingen i den private sektor", lød det fra Sophie Løhde (V) til DR.

Ifølge beregninger fra Finansministeriet, som blev fremlagt i Børsen tirsdag, er lønnen i det statslige fra 2008 nemlig steget 1,6 procent mere end i det private. For kommunerne og regionen er lønnen steget hhv. 2,4 procent og 1,1 procent mere end i det private, mener arbejdsgiverne.

Men chefforhandler for de kommunalt ansatte, Anders Bondo Christensen, giver ikke meget for beregningerne, som han kalder for hokus pokus.

”Man kan ikke bare klippe et lille afsnit ud og sige, at nu kigger vi på den periode. Hvis man kigger på lønudviklingen i den periode, vi har haft en reguleringsordning, der netop skal sikre en parallel lønudvikling mellem det private og offentlige, så har vi en parallel lønudvikling,” siger han til DR.

Her henviser han til den reguleringsordning, der har eksisteret siden 1996, som sikrer, at lønningerne i det private og offentlige følges ad. Hvis lønnen i den private sektor stiger et procentpoint mere end den kommunale, udløser det en ekstraordinær lønstigning på 0,8 procent til de kommunalt ansatte. Omvendt udjævnes forskellen 100 procent, hvis lønstigningen i den private sektor er mere end et procentpoint lavere end i kommunerne.

Men hvad er så op og ned i denne sag?

Danmarks Statistik: Bare to-tre år kan udligne forskellen
Magisterbladet har kontaktet Danmarks Statistik for at prøve at finde svar. Steen Bielefeldt er kontorchef i Danmarks Statistik, og han understreger, at det hele handler om, hvilken periode der bliver fremhævet i tallene.

”Hvis man vælger at se på perioden fra 2009 og frem, vil man få et billede af, at lønstigningerne samlet set har været højere i den statslige sektor end i det private. Men hvis man vælger at gå to-tre år længere tilbage, så er forskellen ikke så stor eller måske udlignet”, siger han.

Det er derfor helt afgørende, hvilket tidspunkt man vælger at starte fra, når lønudviklingen sammenlignes mellem sektorerne. Går man få år længere tilbage, end Finansministeriet har gjort i sin udregning, er udviklingen i løn nogenlunde den samme i den private og offentlige sektor, forklarer Steen Bielefeldt.

Den gennemsnitlige lønstigning i den offentlige sektor i 2009 var ifølge Danmarks Statistiks lønindeks på 5,2 procent, mens den var 3,1 i den private sektor, pointerer han, og det viser sig lang tid frem i tallene.

”Det er en markant forskel, som kan tage lang tid at udligne. Men hvis man så går et par år tilbage til 2006 og 2007, så var lønstigningen i den private sektor 0,7 procentpoint højere i begge år end lønstigningen i den statslige sektor”, siger Steen Bielefeldt.

}