Dansk Magisterforening

Allerede på gymnasiet bliver tysk valgt fra

Tobias Dinnesen
Del artikel:

Selv om Tyskland både er vores største samhandelspartner, og at kandidater i tysk er blandt dem med den laveste ledighed, så vælger stadig færre gymnasieelever tysk på højniveau, og dermed bliver fødekæden kortere og kortere, advarer ekspert om.

"Etwas ist faul im Staate Dänemark".

Shakespeares ord fra Hamlet, der som bekendt udspiller sig i Helsingør, er lige så rammende i dag, som da Hamlet blev udgivet i 1603. I dag kan det dog nærmere overføres til den nuværende situation inden for tyskfaget, hvor det bliver stadigt sværere at rekruttere unge studerende til tyskstudierne på universitetet.

Og meget tyder på, at fødekæden bliver endnu kortere i de kommende år. Det skriver Flensborg Avis med henvisning til avisens opgørelse over, hvor stor en andel af eleverne på det almene gymnasium, der har tysk på højniveau.

Her var det i 2016 8,8 procent af gymnasieeleverne, der havde tysk på højniveau - et fald på 0,3 procentpoint siden 2010. Og hvis man breder det ud og medtager studenterkurser, højere forberedelseseksamen og højere handelseksamen med, så er tallet helt nede på syv procent. Og det skaber problemer for Danmark på flere niveauer, forklarer uddannelsesforsker og prodekan ved Københavns Universitet, Jens Erik Mogensen.

"Danmark har et stort behov for folk, der kan tysk på et højt niveau. Ikke blot fordi vi har en stor samhandel med Tyskland, men også fordi det er et kæmpe kulturelt tab" siger han til avisen.

Alle optaget og ledige pladser
Både nu og historisk har ledigheden været lav for kandidater i tysk, viser tal fra Magistrenes A-kasse. Men det lader ikke til, at tysk er specielt populært blandt hverken gymnasieeleverne eller de universitetsstuderende.

Uanset om det er tysk som sprog- og kulturfag eller tysk som erhvervssprog, der er tale om, så har samtlige universiteter fra København til Aalborg optaget alle uden krav til ansøgernes karaktergennemsnit, ligesom der på samtlige uddannelser var ledige pladser, da der kom svar på årets ansøgninger om at komme ind på en videregående uddannelse.

Og meget kan nok tilskrives den manglende interesse allerede i gymnasiet, mener Jens Erik Mogensen.

"Det er fra højniveau-fagene, at vi skal have de studerende, der bliver rigtig gode til tysk og kan fortsætte på universitetet og senere undervise i faget", lyder ræsonnementet.

Herunder ses sprogfagenes generelle ledighed siden 2011. Tysk har lige nu en ledighed på 2,1 procent, viser de seneste tal fra Magistrenes A-kasse:

Kilde: Magistrenes A-kasse
}