Dansk Magisterforening

Verdens hurtigste naturvejleder får tillidspris

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Lars Bøgh er tillidsrepræsentant, tidligere VM-løber og har et særligt omsorgsgen. Nu modtager han DM’s tillidspris.

Efter en halv time i Lars Bøghs selskab er det ikke indlysende, at formidlingsinspektøren fra Naturhistorisk Museum i Aarhus – og årets tillidsrepræsentant i DM – besidder temperamentet til at være blandt de bedste elitesportsudøvere. Han er følsom, forsigtig og beskeden.

Ikke desto mindre var han var han i ti år fra midten af 1980’erne blandt verdens bedste løbere på mellemdistancen. Det kræver talent, men også vindermentalitet og kompromisløshed.

Når Lars Bøgh får DM’s tillidspris for 2016, er det heller ikke for at være benhård og stejl, men snarere i kraft af det modsatte: Hans fintfølende sind og sans for kollegernes velbefindende.

De skriver i deres indstilling: ”Lars gør et ufatteligt stort arbejde for at skabe en tryg ramme, så vi som medarbejdere kan føle os sikre i vores arbejdsliv”.

Selv forklarer Lars Bøgh, at han er mere end normalt bekymret for andre menneskers ve og vel.

”Og så har jeg det her omsorgsgen, der gør, at jeg ofte konfronteres med folk problemer. Det er som om, at alle, jeg omgiver mig med, ligger i skilsmisse”.

At være tillidsrepræsentant har for Lars Bøgh noget med følelser at gøre.

”Jeg mener, man som tillidsmand skal have øjne og øre åbne, men også lytte med hjertet. Man skal kunne se, når nogle har det skidt. Det indebærer, at man aktivt går ud og møder kollegerne i stedet for at vente, til de kommer til en. Det kræver en bestemt type personlighed og koster tid og energi, men det er også den indsats, der skaber tillid”, siger han.

Én for alle…
Lars Bøgh kæmper ”indædt for respektable vilkår for alle”, fremhæver kollegerne - såvel de fastansatte som projektansatte og folk i løntilskud.

”At man er hos os i fire måneder, betyder ikke man er mindre værd som menneske eller kollega. Så man skal værdsættes. Men der skal også være en ærlig dialog om, hvordan man forbedrer deres cv. Den løbende arbejdskraft udefra skal også have et arbejdsindhold, der giver et reelt kompetenceløft.  Så der skal være omsorg, realisme og en synlig anerkendelse af de midlertidige ansatte”.

Selvom Lars Bøghs arbejde med tiden er kommet til at handle mere og mere og administration, står naturvejlederen og biologen fortsat klar med kittel, skalpel og døde dyr, når nysgerrige børn i efterårsferien overværer museets dissekering af døde dyr.

”Man kan godt sammenlige TR-arbejdet med at formidle en dissektion: Der er rigtig meget, man kan kaste sig over, så man må vælge ud og prioritere. Og i TR-arbejdet er detaljen typisk noget, som den enkelte kollega oplever som særlig vigtigt for vedkommende”.

Både tillidsvalgt og medlem af museets bestyrelse
Blandt de konkrete udfordringer, som Lars Bøgh arbejder med, er, at de videnskabelige medarbejdere er underlagt stillingsstrukturen for forskere, mens andres lønindplacering er til fri forhandling.

”Der bliver skabt en ulighed, fordi man som forskere vægtes til at være mere værd end andre. Så vi arbejder på få mere synlighed og rimelighed ind i tillægsdannelsen. Og ellers handler det om at prøve at flytte noget ved hver eneste lønforhandling – også selvom der ikke er noget at komme efter. Derved får vi synliggjort behovet og holdningerne blandt medarbejderne”.

Og selvom det handler om at ”vælge ud og prioritere”, favner Lars Bøgs interesser bredt. Han er ikke kun tillidsrepræsentant, men også medarbejdervalgt medlem af museets bestyrelse. Dermed forener han to interesser: Medarbejdernes og museets.

”Aktuelt er vi ligesom mange andre institutioner underlagt omprioriteringsbidraget og udfordret på økonomi og ressourcer. Min rolle er at være med til at prøve at finde en vej og tage et ansvar for problemstillingen. Fx ved at arbejde for, at vi som medarbejdere bidrager til at skaffe mere egenfinansiering. Eller ved at tænke med på effektiviseringer af de produkter og processer vi har, uden at den faglige kvalitet forringes”.

God arbejdspladskultur er fremtidssikring
Selvom tr-arbejdet spænder vidt, fremhæver Lars Bøgh særlig én ting, som han er glad for at have opnået. Det handler ikke om forhandlingsresultater, løsninger, strategi, eller blikket for langsigtede konsekvenser af tiltag, som også er en del af tr-hvervet. Det drejer igen om de bløde værdier på arbejdspladsen.

”Vi er i en tranformation fra et kulturbærende museum til et museum, der er mere forandringsindstillet som en reaktion på turbulente ydre påvirkninger. Her gælder det om at navigere på den bedst mulige måde. Og det mest konkrete resultat af mit arbejde, er, at vi er blevet et stærkere fælleskab som medarbejdergruppe.  Jeg har en tyrkertro på, at hvis personalet trives, så skal det nok gå”.

Om DM’s tillidspris:
Prisen går til et tillidsvalgt DM-medlem, der har gjort en særlig indsats for den faglige aktivitet og har været en god talsmand for kollegerne.
Alle medlemmer på en privat eller offentlig arbejdsplads har mulighed for at indstille et tillidsvalgt DM-medlem på deres arbejdsplads.
Tillidsprisen er blevet til på initiativ af DM’s TR-netværk. Med prisen følger 25.000 kr.
}