Dansk Magisterforening

It-virksomhed med tøjdyr

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

It-virksomheden Abakion har fokus på fleksible arbejdstider og giver samtidig alle mulighed for deltid. Fokus på livskvalitet er positivt for væksten, siger virksomhedens direktør.

“Alle folk i skiundertøj, hygge og lave mad sammen. Det hele handler om at skabe et godt arbejdsklima, hvor folk føler sig trygge og godt tilpas”.

Hos it-virksomheden Abakion er halvdelen af de ansatte netop hjemvendt fra skiferie i Østrig. Her lejede virksomheden en stor hytte over en uge, hvor ansatte og deres familier kunne komme og gå, som de ville.

Virksomheden fokuserer meget på livskvalitet. Arbejdsliv og familieliv skal harmonere. Så yder alle en bedre arbejdsindsats, forklarer direktør og medstifter af virksomheden Kenneth Kryger Gram.

For ham er skiferien en måde at få brudt med normerne for, hvordan vi normalt omgås hinanden på jobbet. Derfor holder Abakion også skiftevis faglige og sociale arrangementer hver måned, hvor de ansattes partnere ofte også er med.

It-virksomheden har til huse på første sal i en større bygning på Østerbro i København. En gang følger det åbne kontorlandskab formet i en slags V, hvor alle konsulenterne sidder. I midten står et frugtbord. Rundt om bordet står en lille gruppe kolleger og smågriner afslappet.

Langs væggen er små glasbure indrettet med tv og computere som arbejdsstationer, hvor projektgrupper arbejder to og to uforstyrret. Et af glasburene er indrettet som børnerum. En stor kugleramme er hængt op på væggen. Der er tøjdyr i sofaen, tv og dvd på skænken. Mange af de ansatte har småbørn. Her kan de hygge sig, hvis det “brænder på” for forældrene. Nogle gange holdes der også uformelle møder i barnerummet. For at bryde rammerne, fortæller Kenneth Kryger Gram smilende.

Projektleder med fire børn
Abakion adskiller sig fra andre it-virksomheder ved mere aktivt at arbejde med et fleksibelt arbejdsliv, påpeger cand.mag. i dansk og filosofi Anders Lindskov, som er projektleder i Abakion. Han har fire børn i alderen 4-10 år, og fokus på de ansattes livskvalitet og harmoni mellem arbejde og familieliv var derfor en forudsætning for, at han skiftede job til Abakion.

“Ledelsen går langt for at efterleve de værdier. Her hænger arbejde og familieliv sammen. Dels er mange på deltid, dels går man meget langt for at finde ansættelsesformer, som passer den enkelte”, siger Anders Lindskov.

I konsulentbranchen er normen typisk 45-50 timers arbejde eller mere om ugen, men det sker ikke på Abakion, fortæller han.

“Man kan få lov til at gå tidligere for at nå til fodboldtræning med sit barn, selv om det kommer i vejen for et møde med en kunde eller kollegerne”, siger Anders Lindskov.

En af Abakions i øjeblikket 15 deltidsansatte er forretningskonsulent i produktafdelingen og uddannet civilingeniør Tanja Kagstrup. For to år siden gik hun ned på 30 timer for at have mere tid til sine to små børn.

“Det var ikke så dramatisk. Jeg tog bare en snak med min teamleder, og så gik det i orden. Der er stor fleksibilitet her, så nogle dage går jeg tidligt, og andre dage er jeg her længere eller holder fri”, siger hun.

Og det er vigtigt, påpeger Tanja Kagstrup.

“Her er deltid et helt åbent tilbud, som tilbydes allerede ved ansættelsessamtalen. Når man i højere grad får tid til at køre det derhjemme, er man også mere produktiv på arbejdet. Så fleksibiliteten her betyder noget for tilfredsheden ved at møde på arbejde”, siger Tanja Kagstrup. 

Kærlighedskonsulent
Virksomheden har også en “kærlighedskonsulent”, som har sørget for, at der er friske farver på væggene, og at der er sutsko til alle. I det fælles spiserum står stadig kølegrej og slanger fremme og vidner om weekendens ølbryggeri, som nogle af kollegerne jævnligt dyrker sammen.

“Når vores ansatte år efter år møder hinandens partnere eller børn til sociale begivenheder, så er det meget nemmere for familien at forstå og acceptere, hvis man en dag lige skal arbejde lidt længere”, siger Kenneth Kryger Gram, som selv har en baggrund som konsulent i it-branchen op gennem 90’erne.

Her voksede træerne ind i himlen, fortæller han, indtil kulminationen i år 2000, hvor it-boblen sprang med et brag. Derfor handlede opstarten af Abakion ved årtusindskiftet om noget helt andet.

“Jeg ville lave en konsulentvirksomhed, hvor det ikke bare drejer sig om at sælge så meget som muligt, men hvor fleksibilitet, den faglige stolthed og god service afspejler sig i vores arbejdskultur”, siger Kenneth Kryger Gram, som nu har ledet Abakion i 16 år. Sidste år blev den kåret til tredjebedste mellemstore arbejdsplads i it-branchen af Great Place To Work.

Hver fjerde af virksomhedens 60 ansatte arbejder på deltid. Men det kan sagtens være alle de ansatte, som er på deltid, hvis det er det, de ønsker, påpeger direktøren.

“Vi skal skabe nogle rammer for vores dygtige medarbejdere, hvor de bliver værdsat og anerkendt og kan agere meget frit. Det er ikke interessant for mig, hvornår den enkelte arbejder, men at der skabes værdi for kunden, når vedkommende er her”, siger Kenneth Kryger Gram.

Overskud på arbejdet
Den høje andel af deltidsansatte er ikke et problem for hverken tilrettelæggelsen af arbejdet eller indtjening i Abakion. Det gælder om at skabe balance mellem arbejdsliv, familieliv og fritid, forklarer Kenneth Kryger Gram. Han mener, at langt flere virksomheder burde fokusere på dette.

“Jeg kan se, at de deltidsansatte, der får tid til at være sammen med deres børn eller dyrke fritidsinteresser, har et overskud, når de er på arbejde her. Det betyder meget mere at være færre timer på arbejde og have overskud end flere timer og være stresset og presset. Vi anerkender, at når vores ansatte arbejder, er det tid væk fra familie og venner”, siger Kenneth Kryger Gram.

Han mener, at mange virksomheder er fastlåste i forestillingen om, at det er meget nemmere at administrere, når alle har samme arbejdstider og vilkår. At være deltidsansat kan nemlig ikke bare være et ønske for børneforældre. Det kan også være et ønske om at få mere tid til at være spejderleder eller drømmen om at starte hobbyvirksomhed.

“Nøglen er, om vi ønsker at fastholde den enkelte. Gør man det, så er ti timer om ugen på arbejde bedre end ingen timer”, siger Kenneth Kryger Gram.
}