Dansk Magisterforening

Kovending: Nu vil CBS forholde sig til kritiseret rapport

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

I fredags ville CBS af hensyn til ”forskningsfriheden” ikke tage stilling til kritiseret landbrugsrapport. Men nu lyder der andre toner.

Nye afsløringer får nu CBS til at gribe ind i sag om stærkt omdiskuteret rapport om det danske landbrug.

Det sker blandt andet efter, at DR har afsløret, at landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug via landmand Torben Vagn Rasmussen har leveret beregninger, talmateriale og deltaget i udarbejdelsen af kapitler i rapporten.

Senest har DR Nyheder fremlagt en mail, hvori en forsker med tilknytning til projektet anbefalede, at Torben Vagn Rasmussen blev anført som medforfatter. Dette blev dog afvist CBS-forsker Troels Troelsen, der er eneste forfatter til rapporten, viser mailen, som DR Nyheder har fået aktindsigt i. 

”Vedrørende forfatter, så har Torben (Vagn Rasmussen, red.) og jeg talt om det – og har talt om det for et par uger siden – og vi mener, at det er klogest, at det kun er mig. Det er ikke for lånte fjer – men også fordi Bæredygtigt Landbrug er inde over,” skriver Troels Troelsen til den CBS-ansatte, der anbefalede Torben Vagn Rasmussen som medforfatter.

Forskere har overfor DR-nyheder påpeget, at udeladelsen af Torben Vagn Rasmussen som forfatter kan være i strid med god forskningsskik: Netop ved at udelade ham som forfatter skjules hans forbindelse til lobbyorganisationen Bæredygtigt Landbrug.

Så sent som i fredags var den officielle holdning på CBS, at man ikke ville blande sig i sagen før udgivelen af den endelige rapport.

"Hvis den endelige rapport fortsat møder kritik, er det nærliggende at få rapporten undersøgt af forskningspraksisudvalget. Forskningspraksisudvalget er en gruppe af eksperter, der uafhængigt af CBS’ ledelse kan undersøge rapportens kvalitet og måden, den er blevet til på. Udvalget vil automatisk undersøge rapporten, hvis det modtager en anmeldelse (klage over, red.) af rapporten”, hed det i meddelelse på universitetets hjemmeside.

Drøftelser i Akademisk Råd kan sende rapport i praksisudvalget
Men efter DR’s seneste afsløringer lyder der nu andre toner. På et møde mandag vil Akademisk Råd  vil ledelsen lytte til medarbejdernes holdninger i sagen. 

”Formålet er at drøfte det med Akademisk Råd er at drøfte, om de mener, god forskningsskik har været fulgt i den her sag, og hvad man eventuelt skal gøre ved den. Der er flere muligheder, men en mulighed er at få sagen fuldt belyst ved at sende den i vores forskningspraksisudvalg, som er dem, som foretager en uvildig undersøgelse af, om forskningspraksis har været fulgt”, siger forskningsdekan Peter Møllgaard til DR Nyheder.  

Ifølge forskningsdekan Peter Møllgaard skal madagens møde afgøre, om CBS-ledelsen er enig i kritikken af, at god forskningsskik er brudt på flere områder.

”Hvis der er en forventning om, at god forskningsskik ikke har været fulgt, så er det min indstilling, vi går til praksisudvalget og beder dem vurdere sagen”, siger han.

Landbrugsforskere fra Københavns Universitet kritiserede allerede i august i skarpe vendinger rapportens faglige niveau samt den tætte forbindelse mellem biddragesyderne og Bæredygtigt Landbrug. 

}