Dansk Magisterforening

Voksende pres på fagforeninger i Europa

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Fagbevægelsen oplever i stigende grad at blive sat uden for indflydelse i flere europæiske lande. Der sker en højredrejning i hele Europa, hvor sociale standarder og arbejdstagerrettigheder bliver udfordret, forklarer Elisabeth Tosti, som er formand for Uni Europa P & M.

Det sker i Spanien. I Belgien. I Frankrig, Finland og i England. Arbejdstagere i et voksende antal europæiske lande ser med bekymring på, hvordan mange års tilkæmpede rettigheder er under pres og visse steder allerede under forandring.

Flere steder er det kommet til voldsomme sammenstød ved store demonstrationer mellem offentlige myndigheder og arbejdstagere.

Det skete senest i slutningen af maj måned i Frankrig. Her er en ny arbejdsmarkedslov på vej, som vil gøre det nemmere for arbejdsgivere at fyre ansatte. Loven har i flere måneder kastet hundredtusindvis af lønmodtagere og studerende på gaden.

Store strejker og demonstrationer har spredt sig i Frankrig, hvor demonstranter senest blokerer landets olieraffinaderier, og også franske lufthavne forventer strejker blandt personalet.

Fagforeningerne minus den moderate CFDT har afvist enhver tale om forhandlinger om ændringer. Kampviljen mod loven bliver ikke mindre af, at de mange konkurrerende faglige organisationer forsøger at overgå hinanden i kampen om at vinde medlemmer i et land, hvor kun omkring seks procent af lønmodtagerne er medlemmer af en fagforening, skrev Politiken i slutningen af maj måned efter store sammenstød mellem politi og demonstranter i Paris’ gader.

Det voksende pres på arbejdstagernes rettigheder i Frankrig og andre europæiske lande sker ofte på initiativ fra de nationale regeringer, som ønsker at ændre lovgivningen.

“Fagbevægelsen i de enkelte lande oplever at blive sat uden for indflydelse som partnere. Det kan skyldes både regeringen og arbejdsgiverne, men det kan også skyldes, at visse fagforeninger helt enkelt ikke er professionelle nok i deres forhandlingsmodus”, siger forhandlingskonsulent i DM Elisabeth Tosti.

Hun er netop blevet genvalgt som formand for Uni Europa Professionals & Managers (Uni Europa P&M), som er en del af den internationale paraplyorganisation Uni Global Union, som organiserer 20 mio. medlemmer på det private arbejdsmarked inden for service gennem 900 faglige organisationer i 158 lande.

Verdens bedste
Elisabeth Tosti påpeger, at det dialogprægede forhandlingsklima herhjemme ofte har ført til, at både fagbevægelse og arbejdsgiverorganisationer står sammen om at løse udfordringer af også samfundsmæssig betydning. I Danmark har vi et fleksibelt arbejdsmarked, men taler vi om indholdet af overenskomster, er vi blandt de bedste. I flere andre europæiske lande ulmer uroen.

Det startede i det små i Spanien, hvor et medlem og tillidsrepræsentant blev arresteret, fordi hun havde spørgsmål til arbejdsmiljø på sin arbejdsplads. Der hjalp Uni Europa den spanske fagforening i sagen, og for en måned siden blev den spanske kvinde helt frikendt ved en højesteretsdom i Spanien.

I Finland har regeringen også taget skridt mod forringelser af arbejdstagernes rettigheder.

“Det er kommet som et chok, at den finske regering har taget initiativ til at blande sig så markant i arbejdsmarkedsforhold, fordi Finland er et af de nordiske lande, hvor der normalt er en god dialog mellem arbejdsgivere og de faglige organisationer om forholdene på arbejdsmarkedet”, siger Elisabeth Tosti.

Læs mere i DM Privat nr. 2.

}